Linkovi

Irak nije razlog održavanja summita, 18/11/02. - 2002-11-18


Očekuje se da će na summitu saveza u Pragu u članstvo NATO-a biti primljene Rumunija, Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Slovačka i Slovenija. Osim proširenja NATO-a jedna od glavnih tema samita biće svakako borba protiv terorizma.

CONDOLEEZZA RICE: Irak je tipičan ili bolje rečeno najupečatljiviji primjer prijetnje sa kojom će se NATO suočiti u budućnosti - tako da bi bilo čudno da se o tome ne govori na samitu ali u isto vrijeme to nije razlog zbog kojeg se održava ovaj samit.

To kaže savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice informišući novinare o predstojećem putovanju predsjednika Busha u Evropu gdje će, između ostalog, prisustvovati samitu NATO-a. Gospođa Rice je rekla da će gospodin Bush najvjerovatnije upitati NATO partnere šta su oni spremni da urade i šta mogu uraditi kako bi pomogli Sjedinjenim Državama u otklanjanju prijetnje Iraka. Po drugi put od završetka hladnoga rata Alijansa će primiti nove članice. Okončanje hladnoga rata također znači da više ne postoji prijetnja od masovnih vojski koje se bore za teritorije Centralne Evrope. Ali kako je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice:

Sve članice NATO-a suočene su danas sa zajedničkom prijetnjom - prijetnjom od terorista i zemalja koje ih podržavaju.

Ovakve prijetnje, kako je to istakla gospođa Rice,zahtijevaju drugačiji odgovor, drugačije vojne snage - pokretljivije, okretnije i fleksibilnije. Plan NATO-a za daljni napredak u izgradnji novih odnosa sa Rusijom i novi krug proširenja NATO-a su prema mišljenju gospođe Rice:

Još jedan dokaz novog američkog i evropskog strateškog odnosa sa Rusijom koji je ozvaničen sporazumima kao što su Moskovski sporazum i uspostavljanje NATO-Ruskog vijeća.

U Istambulu generalni sekretar NATO-a George Robertson je izjavio da će Alijansa otkriti, kako je on to nazvao važan paket mjera za borbu protiv terorizma. Predsjednik Bush koji bi sutra trebao doputovati u Prag je planirao da u toku svoga putovanja u Evropu posjeti Bukurešt, održi odvojene razgovore sa češkim, turskim i francuskim predsjednikom kao i sa generalnim sekretarom NATO saveza. Osim toga planiran je i sastanak sa ruskim predsjednikom Putinom u Moskvi.

XS
SM
MD
LG