Linkovi

Ponašajmo se kao da je živ, 18/11/02. - 2002-11-18


Šef američkog ministarstva za unutrašnju sigurnost Tom Ridge je za najnovije prijetnje al-Qaide o novim napadima protiv Sjedinjenih Država jučer izjavio da - nisu ništa novo. Gospodin Ridge je također tom prilikom rekao da nedavno uhvaćeni pripadnici terorističke mreže Osame bin Ladena sarađuju sa vlastima. Gospodin Ridge kaže da pismo kojim se prijeti Americi novim terorističkim napadima čiji će cilj biti civili u New Yorku i Washingtonu ima istu sadržinu kao i pisma koja su ranije primali američki obavještajci a i same prijetnje su slične onima koje su primali u toku protekle godine.

RIDGE: Nisu to nikakve nove prijetnje, tako nešto smo već vidjeli. To je dio stalno prisutne prijetnje koje smo svjesni. To zaista nije ništa novo.

Nepotpisano prijeteće pismo od šest stranica bilo je predato arapskoj televizijskoj mreži al-Jazeera dan nakon što je na njoj emitovana audio traka s navodnim glasom Osame bin Ladena. Gospodin Ridge kaže da se vjerovatno radi o glasu Osame bin Ladena i dodaje:

RIDGE: Trebamo se ponašati kao da to jeste njegov glas. Ali ponavljam ove prijetnje i uslovi koji se postavljaju se ne razlikuju od onih koje nam već više od godinu dana upućuje bin Laden i al-Qaida. Dakle moramo biti spremni i mislim i da jesmo i to za svaku situaciju. Gospodin Ridge dodaje da nedavno uhvaćeni neidentifikovani operativac al-Qaide sarađuje sa vlastima. Izvori koji su inače odbili da objave ime uhapšenog saopštili su da se ne radi o zapovjedniku Ayman al-Zawahariju , vođi operativaca Khalidu Shaikh Mohammedu niti o sinu Osame bin Ladena Saadu - a što se špekuliralo . Prema gruboj procjeni polovina od dvadeset najviših lidera bin Ladenove al-Qaide su ili ubijena ili su uhvaćena od kada su Sjedinjene Države povele rat protiv terorizma. Gospodin Ridge tvrdi da je mreža al-Qaida zbog decentralizacije oslabljena ali dodaje da je još uvijek sposobna da nanese štetu.

XS
SM
MD
LG