Linkovi

Zakon i kloniranje ljudi. 15/11/02 - 2002-11-15


Sjedinjene Države zabranjuju korištenje državnih fondova u cilju kloniranja ljudskih ćelija za liječenje bolesti. Medjutim, država ne zabranjuje kloniranje ljudskih bića. Steve Mirsky izvještava o politici kloniranja ljudi. Hoće li uskoro biti kloniranih beba. U Sjedinjenim Državama nema zakona koji to zabranjuje. To mnoge uznemirava, uključujući iskanute istraživače u oblasti kloniranja. To je slučaj u kojem nauka ide ispred zakona.

George Q. Daley - Witehead Institut na MIT-u: Korištenje tehnologije da bi ustvari proizveli ljude, kopiju stvarnog čovjeka, po meni nije legitimno, nego je neodgovorno, ukoliko se ne radi i o zločinu. Mnogi naučnici i moralisti osudjuju kloniranje ljudskog bića, ali se zalažu za stvaranje ćelija koje mogu generirati ljudsko tkivo kako bi se borili protiv oboljenja. Naučnici sa Univerziteta MIT u Bostonu, koji su na miševima proučavali neka ljudska oboljenja potvrdili su ove godine da ta vrsta terapeutskog kloniranja funkcionira.

George Annas - Predsjednik Katedre za Zdravlje i zakon MIT Univerziteta u Bostonu, kaže: Kada jednom napravite embrio, ljudi se plaše da će neko usaditi jedan od tih embrija u maternicu žene i pokušati da tako stvori dijete. Ustvari mislim da možete praviti lijek bez pravljenja djeteta, jer to su dvije potpuno drukčije stvari.

Prošle godine, Zastupnički dom Kongresa odobrio je Zakon kojim se zabranjuju sva ljudska kloniranja. Medjutim, zakon je zastao nakon što su neki senatori podržali terapeutsko kloniranje. Tako da imate ili ništa, ili zabranu rada na kloniranju beba, a mi trenutno imamo ništa, kaže George Annas. Gospodin Annas traži od zakonodavaca da odvoje dva pitanja i da odmah zabrane kloniranje ljudi, prije nego što ljudski klon bude i rodjen.

XS
SM
MD
LG