Linkovi

Visoki predstavnik smjenio Peru Markovića. 14/11/02 - 2002-11-14


Visoki predstavnik, Paddy Ashdown smijenio je danas sa funkcije direktora preduzeća «Šume Herceg-Bosne», Peru Markovića, koji je svojevremeno bio i predsjednik Vijeća Opštine Čapljina. Svjesno nepravilno rukovođenje, finansijsko oštećivanje Opštine Čapljina za vrijeme dok je bio načelnik, te sukob interesa u obavljanju dužnosti, glavni su razlozi zbog kojih je visoki predstavnik Paddy Ashdown smijenio direktora preduzeća «Šume Herceg-Bosne» i bivšeg načelnika čapljinske opštine Peru Markovića. To za Glas Amerike kaže portparol OHR-a u Mostaru, Avis Beneš: On je smjenjen zbog višestrukih, krajnje teških zloupotreba javnih sredstava. Gospodin Marković je, po saznanjima ureda Visokog predstavnika, prebacivao vlasničke dionice na financijsku štetu svoje općine, nudio je zemljišne parcele udruženjima čiji je bio član u vrijeme dok je bio načelnik općine i na taj načn je dolazilo do jasnog sukoba interesa u vršenju dužnosti.

Kada je riječ o radu gospodina Markovića na mjestu direktora javnog preduzeća «Šume Herceg-Bosne», portparol mostarskog OHR-a, Avis Beneš kaže da se trenutno protiv bivšeg načelnika Opštine Čapljina vodi postupak za niz nepravilnosti u rukovođenju poslovima. Sve te nepravilnosti, kaže OHR-ov portparol, imaju karakter krivičnih djela: Visoki predstavnik ne prejudicira odluku suda po ovom pitanju, medjutim, smatra, budući da je gospodin Marković propustio poduzeti učinkovite mjere kako bi osigurao potrebnu skrb za javna sredstva i imovinu, te, na neki način, zaštitio ugled dužnosti koju obnaša, da u ovom trenutku gospodin Marković nikako ne može biti pogodan za ovu poziciju. Radnje gospodina Markovića predstavljaju svjesno nepravilno rukovodjenje, koje, izmedju ostalog uključuje i jasan sukob interesa.

U pismu Peri Markoviću visoki predstavnik uz ostalo navodi da je prisiljen da zaključi da je Marković tokom mandata u Opštini Čapljina i na mjestu generalnog direktora »Šuma Herceg-Bosne« uporno i grubo zanemarivao poštivanje standarda koje bi vršilac takvih funkcija trebalo da poštiva. »Primoran sam da zaključim da je takvo ponašanje imalo štetan uticaj na provođenje mirovnog sporazuma«, kaže se također u Ashdownovom pismu. Odluka Visokog predstavnika, saopšteno je, stupa na snagu odmah.

XS
SM
MD
LG