Linkovi

Cuba će zaštititi ostavštinu Hemingwaya, 13/11/02. - 2002-11-13


Više od 2 hiljade dokumenata - rukopisa i pisama supruzi, sinu, uredniku, jednoj mladoj Italijanki u koju je bio zaljubljen - nalazi se u ormarićima i kutijama u podrumu Heminhwey-eve kuće na uzvišenju Fica Vigia u kojoj je pisac živio 20 godina prije nego je, 1961. godine u američkoj saveznoj državi Idaho, izvršio samoubistvo. Među tim rukopisnim dokumentima nalazi se epilog za roman ”Kome zvona zvone” koji ušao u konačnu verziju tog Hemingwey-ovog djela. Projektom očuvanja dokumenata biće zaštićeno i oko 3 hiljade fotografija i nerazvijenih filmova. Projektom je predviđena i obnova Hemingwayevog drvenog brodića kojeg je on koristio za pecanje u dubokim vodama i povremeno patroliranje radi mogućeg uočavanja njemačkih podmornica u vodama oko okolnih otoka tokom Drugog svjetskog rata. Na policama porodičnog zdanja koje je Hemingwey-eva supruga poklonila tada mladoj, revolucionarnoj vlasti i vladi Fidela Kastra, nalazi se i oko 9 hiljada knjiga. Na zidovima su obješene preparirane glave antilopa s Hemigwayevih putovanja u Afriku i mnogobrojne slike o borbi bikova, dok još uvijek polupune boce džina Campari i Bacardi stoje na baru. Porodično imanje Hemingway-evih danas je muzej u kojeg posjetioci mogu zaviriti samo kroz prozore. Kongresmen James McGovern, zagovornik ukidanja američkog trgovinskog embarga prema Kubi, pomogao je postizanju sporazuma sa kubanskim vlastima. Na ceremoniji potpisivanja tog dokumeta on je rekao:

McGOVERN: Vjerujem da su Kubanci i Amerikanci isuviše dugo držani odvojeni politikom, retorikom i nepovjerenjem. Moja je strast rušenje nepotrebnih zidova radi uspostavljanja novih odnosa utemeljenih na komuniciranju, razmjeni, povjerenju i uzajamnom poštivanju.“ Ceremoniji potpisivanja sporazuma na kojoj su se okupili članovi porodice Ernesta Hemgway-a prisustvovao je u kubanski lider Fidel Kastro.

CASTRO: Ja lično imam mnogo razloga da budem zahvalan Hemingway-u za počast koju je taj genije ukazao Kubi izborom za mjesto gdje će provesti dio života i napisati mnoga od svojih najboljih djela.

Sporazum o projektu zaštite Hemingwey-eve baštine potpisali su predstavnici kubanskog Nacionalnog vijeća za kulturno naslijeđe i Vijeća za naučna društvena istraživanja, neprofitne organizacije sa sjedištem u New Yorku. Svi restaurirani dokumenti biće mikrofilmovani i digitalizovani. Te kopije biće pohranjene u biblioteci John Fitzgerald Kennedy u Bostonu.

XS
SM
MD
LG