Linkovi

Je li konacno otkriven pravi? 13/11/02. - 2002-11-13


Patricia Cornwell je utrošila 16 mjeseci na istraživanju Trbosjekovog identiteta, angažirajući pri tome i neke od najboljih svjetskih forenzičara. Nakon ispitivanja uzoraka DNK sakupljenih sa pisama koje je Džek Trbosjek slao policiji Patricia Cornwell tvrdi da se ti uzorci podudaraju sa uzorcima DNA priznatog i poznatog likovnog umjetnika Waltera Sickerta, čija djela još uvijek prikupljaju neki muzeji. Detalji njenih istraživanja objavljeni su u knjizi ”Portret ubice Džeka Trbosjeka - slučaj je okončan” koja se na policama knjižara pojavila prije dva dana. Tim povodom Corwellova je rekla:

CORNWELL: Za mene je, znate, podudarnost Sickerto-vih i Trbosjekovih vodenih žigova, podudarnost papira - nazivati koincidencijom smiješno.

Cornwell-ova je ispitala i podudarsnost uzoraka DNK sa poštanskih maraka koje je svojevremeno slao Walter Sickert i maraka sa pisama koje je Džek Trbosjek slao londonskoj policiji. Prema slikama koje je naslikao Sickert, a nakon pomnog ispitivanja, Patricia Cornwell došla je do zaključka da je Sickert bio jedna izmučena psiha, ispunjena mržnjom prema ženama. Unatoč groznoj istini o njegovim zločinima, Patricia Cornwell misli da je Sickert bio strašno uplašena osoba, te da je imao niz drugih vrijednosti i određenog šarma.

CORNWELL: TTaj je čovjek bio genije takođe. Stvaralac, matematičar i naučnik... govorio je više od pet jezika, vrlo lijep kao mladić, u početku šarmantan glumac, on je bio vrsta sobe sa kojom ste mogli uživati dok razgovarate.

Da podsjetimo, Džek Trbosjek je 1888. godine u Londonu ubio najmanje sedam žena. Sve su bile prostitutke čija su tijela bila isječena u dijelove. Identitet tog ubice od tada do danas fascinirao je cijeli svijet. Međutim, ni danas - ni nakon istraživanja koja je provela Patricia Cornwell, dokaz o stvarnom identitetu Džeka Trbosjeka, možda neće nikada biti dostupan. Naime, 1942. godine tijelo Waltera Sickerta je nakon njegove smrti u 81 godini, kremirano. Toga je svjesna i sama autorica knjige ”Portret Džeka Trbosjeka“ kada kaže:

CORNWELL: Znam da koračam u vatrenu oluju i da mnogi ljudi ne žele da misterija bude riješena. Džek Trbosjek je, uz ostalo, i turistička atrakcija i velika industrija kojoj ne odgovara rješavanje ove zagonetke, kaže Patricia Cornwell.

XS
SM
MD
LG