Linkovi

Pripreme za mogući biološki rat. 13/11/02 - 2002-11-13


Dok Irak pokušava nabaviti protuotrov za nervni gas, američki vojnici su počeli pripreme za mogući biološki rat koristeći pravi nervni gas na specijalnom treningu u vojom kampu Fort Leonard Wood u saveznoj državi Missourri. Na terenima za trening ovog vojnog kampa američki vojnici, koji bi mogli biti izloženi napadu biološkim oružjem, pripremaju se za najgore. Oni sami sebe nazivaju kemijskim vojnicima i izlažu se istom smrtonosnom nervnom gasu sa kojim bi se mogli susresti u eventualnom ratu sa Irakom. Odavno se sumnja da Irak raspolaže biološkim oružjem, ali državni sekretar Colin Powell kaže da je Irak nedavno pokušao da nabavi protuotrov za nervni gas. Viši zvaničnik State Depratmenta je izjavio da je Irak izazvao sumnju Turske i Sjedinjenih Država narudžbom od milion i 250 hiljada doza lijeka koji nije na UN-ovom spisku zabranjenih dobara za uvoz u Irak, s obzirom da ima i konvencionalnu upotrebu. Izvješteno je da oni pokušavaju da pribave atropin. Atropin je protuotrov za trovanje nervnim gasom i ne zna se da li su do sada primili i jednu isporuku. Naravno, mi smo u kontaktu sa svima koji bi mogli biti eventulani snabdjevači, rekao je jučer gospodin Powell u Washingtonu, nakon susreta sa Generalnim sekretarom UN-a Kofi Annanom. Na terenima vojnog kampa Fort Leonard Wood u saveznoj državi Missouri, vojnici se treniraju kako preživjeti napad kemijskim oružjem, uključujući korištenje atropina. U dobro zatvorenoj prostoriji instruktori pažljivo ubrizgavaju nervne gasove VX i Sarin, koji su tako otrovni da bi samo jedna kapljica mogla ubiti bilo kojeg od vojnika u roku od tri minute.

JOHN MORRISEY - zamjenik direktora za kemijski trening: Naš posao je da im pružimo značajan nivo povjerenja da će ih njihova oprema i procedura koju će provoditi zaštititi od ovih vrlo otrovnih nervnih gasova, kaže zamjenik direktora za kemijski trening John Morrisey.

Trening počinje prvim od tri testa krvi. Zatim se pušta neugodan miris neotrovnog agensa, tek da bi se provjerila psihička reakcija. Ključno je kako pristaje gas maska, koja stoji izmedju života i agonije umiranja. Zaštitno odijelo je masivno i u njemu je teško raditi i toplo je. Kada su unutar zagadjene zone, vojnici prolaze kroz različite vježbe, koristeći lakmus papir kako bi identificirali kojem su smrtonosnom gasu izloženi. Vojnici vježbaju davanjem injekcija atropina, protuotrova za nervni gas, lutkama. Postoji faktor straha koji se ovdje pojavljuje. Rad sa tako smrtonosnim gasom može uticati da vojnik psihički jednostavno bude paraliziran, a to na bojnom polju može izazvati haos i paniku. Nakon izlaganja nervnim agensima VX i Sarin, najkompliciranija i najopasnija stvar je kako izaći iz zatrovane zone čist. Vojnici pažljivo skidaju zaštitna odijela jedni drugima, kako se ne bi izložili otrovima. Maska se skida posljednja, tek nakon serije tuširanja. Ovakav trening bi trebao umanjiti posljedice eventulnog izlaganja nervnim gasovima u manje kontroliranim uvjetima na borbenom polju.

XS
SM
MD
LG