Linkovi

Talk To Amerika: Sigurnosna situacija na Balkanu - tajni kongres Islamskih extremista u BiH. 12/11/02 - 2002-11-12


Tema današnje emisije Razgovor sa Amerikom bila je procjena sigurnosne situacije na Balkanu i Evropi, u svjetlu navodno u oktobru održanog sastanka više od 150 radikalnih islamista koji su, kako tvrde ruski i jugoslovenski obavještajci, tom prilikom po strani ostavili medjusobne razlike i proglasili jihad protiv evropske rase, uključujući tu i Amerikance. U emisiji su učestvovali umirovljeni američki pukovnik Stephen Ross Norton, sada savjetnik u Centru za Zapadnu politiku i Damjan de Krnjević-Mišković, pomoćnik urednika u magazinu Nacionalni Interes. Evo kraćeg izvoda iz te emisije.

VOA: Ruski i jugoslovenski obavještajni izvori tvrde da je više od 150 radikalnih islamista iz više od 50 zemalja održalo tajni sastanak u BiH u oktobru mjesecu ove godine. Da li to znači da je u Bosnu tako lako neprimijetno ući i izaći?

KRNJEVIĆ - MIŠKOVIĆ: Bojim se da jeste...Naravno, ja nisam imao uvid u sve tajne informacije koje dolaze iz Washingtona, Londona i drugih mjesta, ali izgleda da se zaista odigrao jedan takav sastanak, na što ukazuje činjenica da su se mnogi znani radikalni islamisti ili nalazili ili kretali ka tom regionu, da su okolne zemlje, Jugoslavija, Hrvatska, Madjarska, Bugarska i Rumunija bile pojačale mjere sigurnosti upravo u to vrijeme....

VOA: Za skup od 150 ljudi nije dovoljan nečiji podrum ili nečiji stan. Pitanje je, dakle, da li bi bosanske vlasti morale imati saznanja o ovakvom skupu, da li one imaju obavještajne izvore, policijske izvore? I da li se one, na neki način, slažu ili pristaju na ovakvu vrstu skupa da se održi u njihovoj zemlji?

KRNJEVIĆ - MIŠKOVIĆ: Obavještajna i sigurnosna agencija bosanskih muslimana, koja se zove AID, oni su ili barem neki značajniji dijelovi te obavještajne službe u vezi sa islamskim fundamentalistima. Slučaj je isti kao i u Pakistanu gdje imate obavještajne službe povezane , ako ne sa al-Qaidom, ono sa njenim simpatizerima. Uprkos tome šta vlada zvanično kaže, i šta je zvanična linija u Pakistanu. Dakle, i u Bosni, sa rezultatima nedavnih izbora u oktobru, prema kojima je SDA ponovo došla na vlast, ko zna? i Veoma je vjerovatno da će islamistički elementi u vladi i u sigurnosnim službama imati slobodnije ruke nego prije.

VOA: Dobili smo e-mail od Mubaraka iz Pakistana. On pita , ako su Rusija i Jugoslavija znale za taj sastanak zašto nisu progovorile o tome dok je taj sastanak još trajao, zašto ih nisu uhvatili i da li ovo treba shvatiti kao medijski rat protiv muslimanskih zemalja?

NORTON: Ni na koji način, nikako. Naš fokus treba da bude na pojedincima koji ubijaju nedužne ljude da bi doveli do političkih promjena, nezavisno od toga o kojim se individuama radi i zaista se ne radi o kampanji, pa ni medijskoj protiv neke ili bilo koje islamske zemlje.

XS
SM
MD
LG