Linkovi

Irački parlament jednoglasno odbio novu rezoluciju UN-a. 12/11/02 - 2002-11-12


Predstavnici u iračkom parlamentu su započeli svoju hitnu sjednicu oko deset sati ujutro po lokalnom vremenu usred poziva od nekih vodećih parlamentaraca da odbiju rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se zahtijeva da se Bagdad razoruža ili da se, u suprotnom, suoči s ozbiljnim posljedicama. Sin Sadama Huseina, Uday je, u dokumentu poslatom parlamentu, pozvao predstavnike da prihvate rezoluciju. Parlament bi trebao prihvatiti rezoluciju u skladu s izvjesnim procedurama i bez ograničenja jer ta inicijativa nije u našim rukama, naveo je Uday, koji je i sam član parlamenta. Usprkos njegovoj preporuci, parlament je jednoglasno odbio rezoluciju 1441 o razoružavanju Bagdada, ostavljajući ipak posljednju riječ Sadamu Huseinu. U Preporuci parlamenta, koju je pročitao jedan od vodećih parlamentranih lidera, se predlaže odbijanje rezolucije UN-a u skladu, kako se kaže, s mišljenjem našeg naroda, koji u nas ima povjerenja, i da se autorizira političko vođstvo da poduzme odgovarajuću odluku za odbranu iračke nezavisnosti, suvereniteta i dostojanstva. Parlament autorizira predsejdnika Sadama Huseina da donese odgovarajuću odluku i naglašava da će stajati uz vođstvo Iraka u bilo kojoj odluci koja bude donesena. Salim al-Kubaisi, koji se nalazi na čelu odbora za međunarodne odnose, kaže da parlament ima puno povjerenje u mudro vođstvo Sadama Huseina i njegovu veliku sposobnost da procijeni situaciju, te njegovu duboku viziju da donese pravilnu odluku. Irak ima rok do petka da prihvati uvjete rezolucije UN-a, kojom se zahtijeva od Bagdada da dozvoli inspektorima UN-a za oružje nesmetan pristup bilo kojoj lokaciji za koju se vjeruje da proizvodi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje, ili će se, u suprotnom, suočiti s ozbiljnim posljedicama. Rezolucija inspektorima za oružje daje nova prava, a Iraku daje 30 dana da priloži detaljnu listu svog oružja.

U isto vrijeme, reagirajući na odluku iračkog parlamenta, neki od stanovnika Bagdada kažu:

Mi, kao građani Iraka, stojimo uz parlament, jer rezolucija znači agresiju i zle namjere protiv naše zemlje i mi stojimo uz naše vođstvo u svemu što smatra odgovarajućim, kaže Walhan Murad.

Iskreno govoreći ova rezolucija, kao i prethodne, narušava suverenitet Iraka i njegov teritorijalni integritet, kaže Mahdi Mohammed.

Univerzitetski profesor Mohamed Al-Adhami kaže: Ona je neprimjenljiva, ne može se postići niti udovoljiti njenim zahtjevima, te je stoga i neprihvatljiva, kaže profesor Al-Adhami.

XS
SM
MD
LG