Linkovi

Tony Blair: Britanci bi u svakom trenutku  trebalo da budu u stanju pripravnosti, ali ne i paralizirani strahom. 12/11/02 - 2002-11-12


U okviru jučerašnjeg godišnjeg izlaganja o spoljnoj politici, britanski premijer Tony Blair istakao je da teroristički napadi na Sjedinjene države 11. septembra prošle godine, te nedavni napadi na otoku Bali i moskovsko pozorište pokazuju da teroristi nastoje izvoditi takve akcije koje će nanijeti najveće moguće ljudske žrtve. Po njegovim riječima, Britanci bi u svakom trenutku trebalo da budu u stanju pripravnosti, ali ne i paralizirani strahom.

Službe sigurnosti gotovo svakodnevno upozoravaju o terorističkim prijetnjama širokom spektru meta u Britaniji, rekao je premijer Blair.

Ukoliko bi djelovali na svaku obavještajnu informaciju na način na koji neki predlažu nakon napada na Baliju, imali bi, za moje vrijeme dok sam premijer zemlje, mnogobrojna zatvaranja puteva, željezniza, aerodroma, trgovačkih centara, fabrika i vojnih instalacija. Ovo je rat za koji imam puno povjerenje da ćemo ga dobiti. Iako to neće biti bez bola ili cijene koju moramo platiti, rekao je Tony Blair.

Nakon što je objelodanjen niz prijetnji koje su presreli obavještajni izvori, premijer Blair je pozvao javnost da bude na oprezu pred ovim novim prijetnjama, koje će, kako je rekao, testirati britanski nacionalni karakter. On je upozorio da cilj terorizma nije samo ubiti ili osakatiti, već unijeti paniku, rekavši da odgovorne vlade u tom problemu moraju uspostaviti balans. On je dodao da će vlada u okviru svojih mogućnosti poduzeti mjere sigurnosti, pozvavši biznise da osiguraju primjenu mjera sigurnosti. Gospodin Blair je u svom govoru zatražio od Washingtona da posreduje u postizanju trajnog mira između Izraela i Palestinaca jer terorističke grupe kao al-Qaida palestinsko-izraelski sukob koriste za svoje za svoje namjene.

XS
SM
MD
LG