Linkovi

Zbog čega se Saddam muči s Parlamentom?, 11/11/02. - 2002-11-11


Zvaničnici administracije ne dovode u sumnju svoju spremnost da dozvole da se taj proces odvija kroz Vijeće Sigurnosti. Medjutim, savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice upozorava da ako irački lider odbije da poštuje odredbe rezolucije, a UN ne budu na to reagirali na odgovarajući način - Sjedinjene Države hoće!

RICE: Mislim da Saddam Hussein shvata, i da treba da shvati odlučnost Sjedinjeneih Država, odlučnost svazenika, a sada i odlučnost Ujedinjenih Naroda da zasigurno dovedu do toga da on bude razoružan.

Govoreći juče u programu tv mreže ABC, gospodja Rice je odgovorila i na pitanje o hitno sazvanoj sjednici iračkog parlamenta, koji bi trebao da razmotri rezoluciju UN-a.

RICE: To je igrarija. Saddam Hussein je jedan totalni diktator i tiranin, te ideja da on - kao - očekuje od iračkog parlamenta da o tome raspravlja... Pa, oni nikada ni o čemu nisu zaista raspravljali. Ja sam uopšte iznenadjena što se on uopšte gnjavi s tim.

Ona kaže da je veoma skeptična i da ne vjeruje da će se Irak povinovati odredbama rezolucije. Državni sekretar Colin Powell je za mrežu CBS izjavio da on jedino želi da sačeka i vidi šta će SAaddam Hussein da uradi. On kaže da Irak mora da shvati da poziv na njegovo razoružavanje nije tek neka , kako je rekao, prazna prijetnja.

XS
SM
MD
LG