Linkovi

Nismo bili svjesni masakra, dok se nismo vratili kuci, 11/11/02. - 2002-11-11


Holandski parlament je otvorio javno saslušanje o masakru u Srebrenici, iz Jula 1995, u daljem nastojanju da utvrdi kakva je zaista bila uloga holandskih mirovnih trupa u tome. Prvi svjedoci na saslušanjima trebali bi biti bivši zapovjednici Holandskog bataljona , tada pri medjunarodnim snagama UN-a u tzv zaštićenoj enklavi. Ovakvom javnom istragom Holandska vlada nastoji doprijeti do toga je li istina da su njihovi vojnici pri UN-u pokušavali prikriti počinitelje zločina. Masovno ubojstvo iz jula 95. dogodilo se dok je Srebrenica službeno bila zaštićena zona UN-a. U zvaničnom izvještaju Holandskog Instituta za ratnu dokumentaciju se kaže da su holandske vojnike vojni i politički lideri poslali u misiju za koju su znali da je nemoguća - da podjsetimo: nakon izlaska tog izvještaja u aprilu mjesecu, holandska je vlada dala kolektivnu ostavku, kao i zapovjednik holandke vojske. Sada će se ova nova saslušanja, koja su započela danas, fokusirati na odgovornost političara, vladinih zvaničnika , ali i vojnika. Bit će , kako se saznaje, ispitano više od 30 svjedoka, vjerovatno medju njima i visoki zvaničnici Ujedinjenih Naroda. Prvi današnji svjedok bio je jedan niži vojni zapovjednik, kapetan jelte Groen, tada pri holandskom bataljonu stacioniranom u Srebrenici:

GROEN: Često smo tražili da nam daju slike snimane iz zraka, ali nikada nam nije bila prezentirana niti jedna jedina. I bataljon porije moga, imao je iste probleme...Medjutim, snimci iz zraka daju mogućnost lociranja svega što je u enklavi, i sposobnosti takve eventualne vojne sile.

Kapetan Groen nije krio užasnutost zločinom koji se dogodio:

GROEN : Ne treba niti razgovarati o tome kakv se užas tamo dogodio, da je toliko ljudi pobijeno... Ali, mi sami tada nismo toga bili svjesni . Shvatili smo šta se dogodilo tek kada smo došli natrag u Holandiju. Uvjeren sam, medjutim, da je putem naših akcija, broj žrtava minimaliziran. Najveći broj žena je odveden na sigurno, a da toga nije bilo, broij žrtava bi bio mnogo veći.

Konačni izvještaj sastavljen an osnovu ovih saslušanja, bit će objavljen slijedećeg januara.

XS
SM
MD
LG