Linkovi

UN: Jednoglasno usvojena rezoluciju o razoružavanju Iraka. 8/11/02 - 2002-11-08


Nakon današnjeg glasanja u Vijeću Sigurnosti, glavni inspektor UN za oružje Hans Blix se nada da će uskoro u Irak poslati malu prethodnicu, a zatim, dio po dio, i ostale svoje inspektore. Na drugoj strani, s obzirom na oštrinu usvojene rezolucije, analitičari kažu da će rata sa Irakom vjerovatno biti... Dajući Iraku posljednju šansu koju treba da zvanično prihvati u roku od 7 dana, Vijeće sigurnosti je danas u New Yorku, jednoglasno usvojilo rezoluciju o razoružavanju te zemlje od oružja za masovna razaranja.

Irak sada ima novu priliku da se povinuje svim relevantnim rezolucijama Vijeća Sigurnosti. Tražim od iračkog rukovodstva da za dobro svog narod, za dobro svjetske sigurnosti i svjetskog poretka, prihvati ovu priliku i time okonča izolaciju i patnje iračkog naroda, rekao je Generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Evo šta kažu ambasadori zemalja članica Vijeća. Američki ambasador John Negroponte: Na jedan ili drugi način, gospodine predsjedniče, Irak će biti razoružan. Ako Vijeće Sigurnosti propusti da djeluje odlučno u slučaju novih narušavanja ove rezolucije od strane Iraka, onda ta rezolucija ne sprečava ni jednu zemlju članicu da djeluje braneći se od prijetnje koju predstavlja Irak, niti sprečava donošenje odgovarajućih rezolucija UN-a da bi se zaštitili svjetski mir i sigurnost.

Britanski ambasador, sir Jeremy Greenstock: Razoružavanje Iraka od oružja za masovna uništenja mirovnim putem, ostaje i dalje prvi britanski izbor, ali ako Irak izabere da prkosi i da se izvlači, odbacujući tako ovu konačnu priliku koju mu je Vijeće Sigurnosti dalo, tada će Ujedinjene Kraljevstvo, vjerujemo - zajedno sa ostalim članicama Vijeća, osigurati da se zadatak razoružavanja, kako to traži usvojena rezolucija, i izvrši.

Francuski ambasador Jean David Levitte: Francuska pozdravlja eliminaciju svih dvosmislenosti i nejasnoća, kao i eliminaciju svakog automatizma. Kao što smo i željeli, rezolucija koju smo upravo usvojili daje glavnom inspektoru za oružje i generalnom direktoru Medjunarodne Atomske Agencije sasvim jasne mandate i ojačanu izvršnu vlast da sprovedu svoju misiju.

U kratkom komentaru, nakon ove sjednice, ambasador Fayssal Mekdad koji u Vijeću zastupa Siriju, rekao je da arapski svijet ne želi rat, nego da želi da svi regionalni problemi, uključujući i palestinsko-izraelski sukob, budu rješavani strogom primjenom rezolucija UN.

Danas usvojenom rezolucijom Iraku se daje 30 dana da preda tačne izvještaje o svim zalihama nuklearnog, hemijskog, biološkog i balističkog oružja - dok se inspektorima za oružje nalaže da najkasnije za 45 dana započnu svoj rad - uz slobodan pristup svim mjestima, uključujući i palate Saddama Husseina.

XS
SM
MD
LG