Linkovi

Najava štrajka zaposlenih u školama sa hrvatskim programom u HNK. 8/11/02 - 2002-11-08


Vlada HNK radi protivzakonito, izjavili su danas predstavnici hrvatskog Sindikata obrazovanja HNK, odgovarajući na izjave sa jučerašnje pres-konferencije vladinih zvaničnika, koji su rekli da su zahtjevi sindikata nerealni i da nema novca u budžetu. Sindikat danas također dematuje da je Vlada ispunila neke od njihovih glavnih zahtjeva. Očekuje se da u ponedjeljak otpočne štrajk u školama sa hrvatskim programom.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu opet su štrajkovi prosvjetnih radnika u prvom planu. Nedavno je završen sedam sedmica dugi štrajk prosvjetara u osnovnim i srednjim školama sa bosanskim programom, a za ponedjeljak štrajk najavljuju u školama koje rade po hrvatskom programu. Zvaničnici hrvatskog Sindikata obrazovanja danas tvrde da imaju dopis koji je Vlada Kantona uputila školama, u kojem se uz ostalo navodi da je štrajk nelegalan i da nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za stupanje u štrajk. Evo šta o tome kaže predstavnik hrvatskog Sindikata obrazovanja, Josip Milić: Ja to želim ovdje demantirati i potvrditi činjenicu da je štrajk sasvim zakonit. Po svim propisima i zakonima, štrajk je odradjen kako treba, odnosno najavljen kako treba. Mi u štrajk još nismo stupili tako da oni ne mogu govoriti o zakonitosti štrajka, tako da je ovo vrsta pritiska

Na jučerašnjoj pres-konferenciji najviši zvaničnici Vlade HNK rekli su uz ostalo da su uplaćeni zaostali doprinosi na plate učitelja i nastavnika, samo da je ostalo još tehnički da to bude završeno na niovu Federacije i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. Evo šta je uz osatalo o tome izjavio zamjenik ministra finansija u Kantonu, Mihajlo Butigan: Medjutim, naši sindikalci i pojedinci nikako da shvate, traže izvode u mirovinskom, a njihovo riješavanje je u tijeku. Hoće li biti na izvodu za 15 dana, ili mjesec, mislim, da to nije, čak, ni bitno. Imaju svi papiri.

Medjutim, u Sindikatu kažu da zaostali doprinosi na plate nisu uplaćeni. Ponovo govori predstavnik Sindikata, Josip Milić: Za 11 mjesec prošle godine, jutros smo zvali mirovinsko, još nisu uplaćeni doprinosi, kao ni za osmi mjesec ove godine. Ova zadnja plaća koja nam je došla, došla nam je bez doprinosa. To je sve protuzakonito. Na Zapadu, znate, onaj koji radi na crno se protjerava iz zemlje. Ova vlada, znači, radi protuzakonito.

Visoki Vladini funkcioneri jučer su također rekli da su plate svim budžetskim korisnicima umanjene za petinu, jer je za toliko smanjen priliv u kantonalni budžet, koji se, kako kažu nalazi u izuzetno teškom stanju. Bilo kako bilo, najavljeni su pregovori između predstavnika Vlade HNK i Sindikata. Ovi pregovori trebalo bi da daju odgovor na pitanje da li će u ponedjeljak osnovci i srednjoškolci u školama sa hrvatskim programom ostati kod kuće.

XS
SM
MD
LG