Linkovi

Vlada HNK optužuje Vladu Federacije BiH. 7/11/02 - 2002-11-07


Tek što se stišala bura oko sedam sedmica dugog štrajka nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa bosanskim programom, obustavjanje rada najavili su i učitelji i nastavnici u kantonalnim školama sa hrvatskim programom, revoltirani odlukom Vlade HNK da se septembarske plate svim budžetskim korisnicima smanje za jednu petinu, zbog slabijeg priliva novca u budžet Kantona. Predstavnici Vlade na današnjoj pres-konferenciji kao ključni problem naveli su da je ostvarenje prihoda manje za oko 15 posto od planiranog, te da je inače posljednjih godina promjenom propisa na federalnom nivou budžet HNK oštećen za nekoliko desetina miliona maraka. Govori zamjenik kantonalnog premijera Miroslav Ćorić: Danas je dan kada mi naplaćujemo, plaćamo ceh razvlaštivanja županija od kada je Alijansa došla na vlast. 53 miliona maraka iz ove županije je otišlo u Sarajevo. Nama se vraća 2 miliona prava za rješavanje neizmirenih obaveza za mirovine. I rekao sam, plaćamo ceh toga i Hercegovačke banke.

Visoki funkcioneri Vlade HNK kažu i da je federalna Vlada posljednim odlukama o smanjenju poreza na promet naftnih derivata dodatno oštetila kantonalni budžet, tako što nije dirano u federalne akcize. Objašnjava zamjenik ministra finansija HNK, Mihajlo Butigan: Gruba računica pokazuje da je to mjesečno 500 tisuća KM manje iz poreza na naftne derivate, u odnosu na dosadašnje 9-to mjesečno ostvarenje. I takodjer, isto toliko za cestarine.

Vladini zvaničnici velikim problemom smatraju i to što – kako kažu – nemaju nikakvih ovlaštenja nad prikupljanjem poreza u Kantonu, te da su i tu nadležnosti na Vladi Federacije. Evo šta je o tome rekao zamjenik ministra finansija HNK, Mihajlo Butigan: Porezna uprava se zove županijska, a ni u jednom elementu nema odgovornosti prema županijskim vlastima.

Kantonalni ministar obrazovanja, Mirjana Dujmović istakla je da su neki od glavnih zahtjeva Sindikata ispunjeni, te naglasila kako se djeci u školama više predaje štrajk, nego predmeti, za šta su nastavnici plaćeni. S druge strane, u nedavnom pismu misiji OSCE-a, hrvatski Sindikat obrazovanja naveo je da se preko opštinskih funkcionera vrši pritisak na sindikalne predstavnike radi, kako se navodi, unošenja pomutnje u sindikalnu organizaciju.

XS
SM
MD
LG