Linkovi

Privatna razmjena povjerljviih podataka o ratnim zločincima, 6/11/02. - 2002-11-06


Bio je to sastanak na kojem smo izložili naše potrebe vezane za hapssenje optuženih za ratne zločine", izjavila je Carla del Ponte, nakon današnjeg susreta sa visokim predstavnikom Europske unije za spoljnu politiku i sigurnost, Javierom Solanom. Upitana o vrsti i značaju europske podrške Tribunalu, glavna tužiteljica je izjavila:" Kao što znate, medjunarodna zajednica, Europska unija posebno, iznimno je važna u podršci Haškom tribunalu i hapšenju bjegunaca od medjunarodne ravde".

Po njoj, ključna tema današnjeg susreta u Bruxellesu bilo je iznalaženje načina za unapredjenje suradnje Unije sa Tribunalom, koordinacija političkog i svih ostalih pritisaka na vlade balkanskih zemalja:" Razgovarali smo o Jugoslaviji, posebno u svjetlu hapšenja Ratka Mladića", potvrdila je Del Ponte. Na pitanje da li se zna lokacija gdje se nalazi Ratko Mladić, glavna tužiteljica je odgovorila:" Naravno, znam gdje je Ratko Mladić. To sam i rekla Solani".

Upitana o Hrvatskoj kao mogućoj temi današnjih razgovora sa Visokim predstavnikom, Del Ponte je odgovorila:" Hrvatska danas nije pomenuta, medjutim, mi očekujemo od te zemlje skoro hapšenje obojice bjegunaca, generala Bobetka i generala Gotovine".

Podvlačeći još jednom značaj današnjih razgovora, Del Ponte istakla činjenicu da je Solana, kao predstavnik Unije, "u kontaktu sa različitim vladama" te da, sa te pozicije, može doprinijeti suradnji zemalja regiona sa Tribunalom. Riječ je, ne samo u hapšenju optuženih, već i u dostavi arhiva i dokumentacije neophodne za istrage, kao i o podršci programu podrške i zaštite svjedoka zločina, ključnog za utvrdjivanje svih činjenica pojedinih istraga haških istražitelja.

Sa druge strane, šef Solaninog ureda, CristinaGallach, upitana za pojašnjenje današnje "razmjene informacija" o haškom bjeguncu, Ratku Mladiću, kaže: " Riječ je o privatnoj i povjerljivoj razmjeni informacija izmedju šefa haških tužitelja i Visokog predstavinika EU. Možemo potvrditi samo da je i ovom prilikom Haškom tribunalu izrečena potpuna podrška Europske unije, podrška koju gospodin Solana ne propušta naglasiti u kontaktima sa Tribunalom, ali i sa navišim zvanicnicima država regiona". Po ovom izvoru, biće to slučaj i tokom sutrašnje posjete srpskog premijera Djindjića institucijama Europske unije u Bruxellesu, kada će šefu vlade Srbije biti, pored ostalog, prenijeti i akcenti današnih razgovora Solana- Del Ponte.

XS
SM
MD
LG