Linkovi

Istorijska pobjeda za republikansku stranku i predsjednika Busha. 6/11/02 - 2002-11-06


Predsjednik Bush je postao treći predsjednik, i prvi Republikanac, u američkoj istoriji, za čijeg je mandata povećan broj mjesta u Kongresu iz stranke aktuelnog predsjednika. Prije njega to je uspjelo još jedino dvojici demokrata - Franklinu Rooseveltu 1934 i Billu Clintonu 1998. Stranka koja ima vlast u Bijeloj kući obično gubi mjesta u kongresnim izborima sredinom predsjedničkog manadata. Predsjednik je jučerašnje veče i noć proveo uz telefon, čestitajući republikanskim pobjednicima. Republikanska kontrola nad Kongresom olakšaće gospodinu Bushu da ozakoni sve planirane aktivnosti, uključujući i inicijative o unutrašnjoj sigurnosti, federalna imenovanja sudaca i poresku reformu.

Lider republikanaca u Senatu Trent Lott, na pitanje o reakciji predsjedika Busha na pobjedu republikanca kaže: Čim se pojavila indikacija ili predviđanje da će oni pobijediti, predsejdnik im je odmah telefonirao i uzbudio se--ja sam s njim već jutros razgovarao i pitao je da li sam kod kuće. Rekao sam mu: gospodine Predsejdniče, ja sam u uredu, idemo raditi!

Lider demokrata u Senatu Tom Daschle kaže: Mislim da je to bio referendum dijelom o njegovom liderstvu, a dijelom o zabrinutosti američkog naroda zbog rata protiv terora, zbog toga šta se dešava u Iraku, zbog naše vanjske politike i zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Predsjdnik je na to stavio naglasak, o tome je stalno govorio širom zemlje u državama kao što je Južna Dakota i mislim da je to imalo odjeka među američkim narodom.

Demokrate su dobile mjesto koje je bilo pod republikanskom kontrolom u saveznoj državi Arkansas. Republikanci su se suprotstavili izazovu demokrata za otovrena republikanska mjesta u državama New Hampshire, Texas, Sjeverna Karolina, Tenesse i Južna Karolina. Republikanci su zadržali mjesto u Koloradu. Republikanci ipak nemaju 60 mjesta potrebnih za prevazilaženje opstrukcija i vršenje pritiska za donošenjem zakona, iako je njihova sposobnost da insistiraju na dnevnom redu Bijele kuće ovim rezultatima nešto poboljšana.

Dobijajući najmanje dva mjesta u Zastupničkom domu, gdje imaju većinu od šest mjesta, republikanci su preuzeli kontrolu nad oba doma Kongresa i Bijelom kućom nakon što je senator iz Vermonta James Jeffords prošle godine postao nezavisan, usljed čega je kontrola u Senatu data u ruke demokratama.

Bivši republikanski predsjednički kandidat Elizabeth Dole je porazila šefa kabineta bivše Clintonove adminsitracije Erskina Bowles-a. Brat predjsednika Busha, guverner Jeb Bush, je lako porazio demokratskog novajliju Billa McBride-a u izborima na Floridi, postavši tako prvi republikanac koji je ponovno izabran za guvernera te savezne države. Pobjeda Jeba Busha u politički podijeljenoj saveznoj državi, četvrtoj po veličini u zemlji, se smatra podsticajem za reizbornu kampanju predsjednika Busha 2004 godine.

Republikanci su osvojili pobjedu i u pretežno demokratski orijentiranom Marylandu, gdje su osvojili guvernersku poziciju prvi put nakon 36 godina. Robert Erlich je pobijedio demokratsku kandidatkinju, Kathleen Kennedy-Townsend, kćerku ubijenog senatora Roberta Kennedy-a.

U New Jerseyu, demokrate su slavile kada je Frank Lautenberg, kojeg je demokratska stranka u posljednjem trenutku stavila na mjesto senatora Roberta Toricellija koji je zbog etičkog skandala odustao od rezibora, pobijedio republikanca Douga Forrestera za mjesto kojeg u senatu ima država New Jersey.

XS
SM
MD
LG