Linkovi

Presuda možda nije bila utemeljena i pravdena, 4/10/02. - 2002-11-04


Sudenje Tihomiru Blaškiću, bivšem zapovjedniku HVO u Srednjoj Bosni, moglo bi biti ponovljeno budući da su, u okviru žalbenog postupka, Tribunalu prezentirani novi dokazi koji dovode u pitanje prvostepenu presudu. Novi dokazi - koji nisu bili dostupni u vrijeme sudenja - ukazuju na mogućnost da presuda Blaškiću nije bila utemeljna i pravedna, zaključilo je Žalbeno vijeće, koje je pozvalo tužitelja i obranu da rasprave o mogućnosti novog sudenja.

Tihomir Blaškić je 3. marta 2000 proglašen krivim po svim točkama optužnice za zločine nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni, uključujući masakr u Ahmićima, i osudjen je na 45 godina zatvora.

Odbrana je uložila žalbu na presudu i kaznu i, poslije dvije i po godina priprema Žalbenom vijeću dostavila velik broj novih dokaza koji joj nisu bili dostupni u periodu sudenja 1997-1999, a do kojih je došla nakon promjene vlasti u Hrvatskoj i otvaranja vojnih arhiva.

U skladu s pravilom 115 o uvodenju novih dokaza, Žalbeno vijeće je oko pedesetak priloženih dokaznih predmeta ocijenilo prihvatljivim, budući da su "uvjerljivi", da "nisu ranije bili dostupni" i da "ukazuju na mogućnost da presuda nije bila utemeljena". Postoji, uz to, i odredeni broj dokumenata koji ne zadovoljavaju kriterije pravila 115, ali ih Žalbeno vijeće smatra prihvatljivim jer ukazuju na mogućnost da presuda nije bila pravedna.

Budući da sada postoji veliki broj novih dokaza i novih činjenica koje bi trebale biti razmotrene, te da bi neki svjedoci mogli biti ponovno pozvani da daju iskaz, kao i zbog najave tužitelja da žele prezentirati protudokaze, Žalbeno vijeće smatra da bi bilo najpravednije da se slucaj vrati pred prvostepeno vijeće, na ponovno sudenje.

Za 21. novembar je zakazano saslušanje na kojem ce tužitelji i obrana iznijeti Žalbenom vijeću svoja mišljenja o tome treba li ponoviti sudenje Blaškiću po svim, ili samo po nekim tačkama optužnice za zločine HVO u Srednjoj Bosni. S druge strane, bilježimo da se Slobodan Milšević ni jutros nije pojavio u sudnici Haškog tribunala, gde je trebalo da se nastavi svejdočenje Mustafe Candica, bivšeg majora Centralne kontraobavještajne službe JNA. Njegovo svjedočenje počelo je u četvrtak prošle sedmice i trebalo je da se okonča sljedećeg dana, ali se Milošević – zbog "iscrpljenosti", kako je saopšteno - nije pojavio u sudnici.

Prema riječima predstavnika za štampu Tribunala, Jima Landale, liječnik Pritvorske jedinice je jutros savjetovao optuženom još jedan dan odmora, a Milošević je poslušao taj savjet. Očekuje se da će se sudenje nastaviti sutra.

XS
SM
MD
LG