Linkovi

U igri je veliki ulog. 4/11/02 - 2002-11-04


Dvije velike američke političke partije uključile su u završnici kampanje pred sutrašnje izbore i svoje glavne zvijezde - nadajući se da će njihov šarm i uticaj podstaći glasače i da izadju na izbore i da glasaju u njihovu korist. U igri je veliki ulog - kontrola nad Kongresom i 36 guvernerskih pozicija širom Sjedinjenih Država.

Za dobro Illinoisa, za dobro ovog kongresnog distrikta, za dobro cijele zemlje - vratite Johna Shimkusa ponovo u Kongres.

Izaberite Billa McBride-a. Bićete ponosni na njega. On je dobar čovjek i biće izvrstan guverner. Budući guverner Floride - Bill McBride.

Lideri obje stranke, medjutim, nastoje da se zadrže u okvirima opreznog medjusobnog bockanja. Lider Demokrata, Terry McAuliffe:

Ove godine na izborima imamo izvrsne kandidate. Izborne teme su na našoj strani - ekonomija, obrazovanje, lijekovi i recepti, socijalna sigurnost - to su demokratske teme i to je ono što će nas dovesti do pobjede.

Lider Republikanske Stranke, Mark Racicot.

Čitave legije Demokrata širom zemlje nastoje da te stvari stave na teret predsjedniku. A predsjednik obilazi zemlju nastojeći da nadje partnere za rješavanje tih pitanja. Uspio je da nadje partnere za rješavanje poreske reforme, obrazovanja, trgovine, ali sa budžetom, sa osiguranjem od terorizma, sa pitanjima energije i tako dalje - on jednostavno ne može da nadje partnere. On nikad nije bio zainteresiran da vječno ostane predsjednik, nego da učini nešto za američki narod.

Sutra će američki birači izabrati guvernere u 36 saveznih država, svih 435 članova Zastupničkog Doma i jednu trećinu od 100 senatora. Demokratska stranka trenutno ima većinu od jednog mjesta u Senatu, dok Republikanci imaju neveliku većinu u Zastupničkom Domu.

XS
SM
MD
LG