Linkovi

Amnesty International: Izrale je počinio ratni zločin u Jeninu i Nablusu. 4/11/02 - 2002-11-04


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je danas objavila izvještaj o Izraleskom upadu u palestinske gradove na Zapadnoj obali prošlog proljeća,, optužujući ih za ratni zločin protiv palestinaca. Amnesty international u današnjem izvještaju optužuje Izrael za neopravdano ubijanje i maltretiranje Palestinaca tokom njihove vojne ofanzive na Zapadnoj Obali. Jedan od istraživača u Amnesty Internationalu, Kathleen Cavanaugh, je danas u Jerusalemu rekla, da nalazi otklanjaju sumnju da je Izrael u proljeće ove godine počinio ratni zločin u Jeninu i Nablusu. Ona je pozvala Izrael da odmah sprovede vlastito istraživanje o tome šta su njegovi vojnici uradili. Mi vjerujemo da imamo dovoljno dokaza da je počinjen ratni zločin i da neki od tih zločina počinjenih u Jeninu i Nablusu postaju model koji je raširen, ili sistematičan i da je to dostiglo nivo zločina protiv čovječnosti, rekla je Kathleen Cavanaugh.

Izraelska vojska je ponovno okupirala palestinske gradove na Zapadnoj Obali u aprilu objavljujući da im je cilj iskorjenjivanje militanata koji stoje iza samoubilačkih bombaških napada u kojima je ubijno više Izraelaca. Izvještaj Amnesty Internationala iznosi detalje, koje naziva, neopravdanim ubijanjem i grubim postupanjem prema zatočenicima u dva grada na Zapadnoj Obali gdje su Palestinci pružili najjači otpor napadu Izralske vojske na njihov dvogodišnji ustanak na stvaranju vlastite države.

Opisani slučaj uključuje paraliziranog zatočenika kojeg su tukli vojnici, uništavanje kuće u kojoj su poginuli osmočlana porodica i čovjek u invalidskim kolicima, kao i trudnu ženu koja se probijala prema bolnici nakon što su vojnici zaustavili ambulantno vozilo u kojem se nalazila.

Ostali incidenti opisani u izvještaju Amnesty Internationala uključuju tjeranje oslobodjenih zatočenika da hodaju kroz borbenu zonu, korištenje civila kao ljudskog štita, blokiranje ambulantnih vozila i vozila humanitarne pomoći čak i u prekidima borbi i razaranje komercijalnih, vjerskih i stambenih zgrada bez vojne potrebe.

Amnesty International je ranije optužio Izrael zbog brutalnosti nad Palestincima pod okupacijom, ali u julu je osudio i Palestinske samoubilačke napade na Izraelske civile kao zločin protiv čovječnosti. Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava je odbila Izraleske optužbe o palestinskoj pristranosti.

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova Shimon Peres je upozorio vladu da ne bi trebala ignorirati izvještaj Amnesty Internationala. Amnesty International je organizacija koja pokušava pozvati na stvaranje boljeg svijeta, ali oni nisu sud i sudije i šta god oni kažu trebalo bi pažljvo razmotriti, rekao je Peres.

Palestinski predsjednik Yaser Arafat pozdravio je danas izvještaj nakon susreta sa predstavnikom Kanade u Ramallah-i rekavši da se nada da će on biti u vrhu sadržaja razgovora Četvorke na njihovom sljedećem susretu. Četvorku sačinjavaju Sjedinjene Države, Evropska Unija, Ujedinjeni narodi i Rusija, koji pokušavaju da posreduju u Izraelsko-Palestinskom sukobu. Medjutim, u posljednje vrijeme fokus Washingona je bio na Iraku, koji se optužuje za razvoj oružja za masovna razaranja. Ovo je vrlo važan izvještaj i nadamo se da će ga komitet četvorke uzeti u razmatranje na sljedećem sastanku, koji je vrlo važan skup koji treba da se suoči sa povećanim vojnim pritiskom na naš narod, naše gradove, protiv naših izbjegličkih kampova i ove opsade. Vidite ta opasna ponižavanja na svim kontrolnim punktovima. Ko to u svijetu može prihvatiti, upitao se Arafat.

Izraelska vojska je saopćila da će izvještaj komentirati nakon što ga prouči.

XS
SM
MD
LG