Linkovi

Morate odabrati put prema Briselu ili Bagdadu - poručio je P.Ashdown vlastima Republike Srpske. 30/10/02. - 2002-10-30


Gospodin Ashdown je danas u Briselu, zajedno sa novim zapovjednikom trupa SFOR-a, generalom Wiliamom Wardom, informirao sugovornike u štabu vojnog saveza o aktuelnoj situaciji u Bosni, posebno u svjetlu afere izvoza vojne opreme i tehnologije bijeljinskog Orla u Irak. Tom prilikom gospodin Ashdown je, izmedju ostalog rekao da je poručio vlastima u Republici Srpskoj da imaju izbor da krenu ili prema Briselu, ili prema Bagdadu, te da je vlastima u BiH dao rok do 15 novembra da u djelo provedu takav sigurnosni aranžman koji će zaustaviti mogućnost sličnog kršenja medjunarodnog embarga. Za dodatne detalja o današnjim susretima gospodina Ashdown-a Amra Alirejsović je zamolila glasnogovornika OHR-a Patricka Wolfa, koji se nalazi u pratnji visokog predstavnika u Briselu.

WOLF: Visoki predstavnik je informirao predstavnike Evropske unije i NATO saveza o procesu provođenja reformi koji je u toku u BiH, osobito kada su u pitanju rezultati nedavno održanih izbora i najnovijih političkih događanja. On se također danas poslije podne sreće sa generalnim sekretarom NATO-a, lordom George Robertsonom i komesarom EU za vanjske odnose Chrisom Pattenom. Visoki predstavnik je pružio uvjeravanja zvaničnicima EU i NATO-a da nema razloga da rezultati tek završenih izbora uspore proces provođenja reformi u BiH, naglasivši da su sve strane predane reformama i da su sada važna djela, a ne riječi. Teme ovih susreta je međutim nadsjenila afera Orao-- s tim u vezi visoki predstavnik je danas jasno naglasio da je to najozbiljnija kriza medjunarodnog kredibiliteta Bosne i Hercegoivne, s kojom se ta zemlja srela od završetka rata naovamo. Tokom današnjih susreta i razgovora visokog predstavnika sa zvaničnima NATO-a jasno je naglašeno da bi bila ozbiljna greška ako Republika srpska i tamošnji zvaničnici ovu krizu ne bi ozbiljno shvatili. Visoki predstavnik upravo strahuje da Republika srpska ne shvata o koliko ozbiljnoj stvari se u ovom trenutku radi. Ovo zasigurno nije vrijeme ideoloških primjedbi i prepreka. Kredibilitet je narušen i treba ga obnoviti, a osobito treba osigurati da se takvo što više nikada ne ponovi. Stoga treba uspostaviti mehanizam kontrole oružja na državnom nivou, zatim postoji ozbiljna potreba da se reformira carinska služba kako bi bila sposobna da drži kontrolu, a također postoji i ozbiljna potreba za reformama vojske i civilne komande u BiH. Zvaničnici EU i NATO-a su izrazili svoju zabrinutost vezano za ovakvu situaciju i također su naglasili da žele vidjeti hitne reforme kako bi se osiguralo da se takvo što više ne ponovi, jer se radi o kršenju sankcija UN-a, naglašava Patrick Wolf i nastavlja:

WOLF: Visoki predstavnik je jasno rekao da kao prvo želi potpunu i javnu istragu o aferi Orao, da želi da svi koji su bili umiješani preuzmu političku odgovornost za ono što se desilo. Kao drugo i najvažnije, on je naglasio da moramo reformirati način na koji se kontrolira izvoz oružja, a to znači uspostavu sistema na državnom nivou koja će moći imati kontrolu nad tim, zaključuje u razgovoru za Glas Amerike Patrick Wolf, glasnogovornik OHR-a u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG