Linkovi

Meci I puške u vešeraju, 30/10/02 - 2002-10-30


Portparol SFOR-a u Mostaru, major Christophe Fix izjavio je na pres-konferenciji kako je nelegalno sklonište naoružanja i municije pronađeno u jednoj pećini u blizini Gacka, u istočnom dijelu Republike Srpske.

FIX: Nakon prijema informacije od jednog izvora, francuske i španske patrole izvele su ovu operaciju. Medju zaplijenjenim materijalom nalazile su se puške, ručne bombe i otprilike 3.000 punjenja municije kalibra 7,62 mm. Uspjeh ove operacije uveliko je zavisio od izvora koji nam je pribavio ovu informaciju.

Major Fix je rekao i da je istog dana, prilikom dostavljanja humanitarne pomoći, u blizini Godijena, kod Foče, slučajno otkrivena kutija municije i to u jednom vešeraju.

FIX: Prvi komad naoružanja je ubrzo otkriven i po naređenju komandanta čete, započeta je intenzivna pretraga, nakon čega su uslijedila nova otkrića naoružanja, koje je bilo sakriveno u kanisterima, kokošinjcima i ostalim mjestima. Na kraju su zaplijenjene 4 puške, jedan šmajser, jedno protivtenkovsko oružje, ručne bombe, trombloni i 1100 punjenja municije.

Podsjetimo, SFOR-ove trupe su prije osam dana, također na području istočnog dijela RS, kod Rogatice, na jednoj farmi pronašle velike količine skrivenog naoružanja i municije.

XS
SM
MD
LG