Linkovi

Tri nova člana – jedno isto obećanje : Bosna u Evropi, 28/10/02. - 2002-10-28


Svečanu konstituirajuću sjednicu, kojoj su prisustvovali predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora, vlasti BiH i bh. entiteta, te vjerskih zajednica, otvorio je dosadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Beriz Belkić, koji je čestitao novoizabranim članovima ovog najvišeg tijela I poželio im uspjeh u radu. Davanjem, odnosno potpisivanjem svečane izjave Šarović, Čović i Tihić su preuzeli dužnost u Predsjedništvu BiH, kojim će u prvih osam mjeseci predsjedavati Mirko Šarović. Nakon toga, ovim tijelom će u skladu sa principom rotacije predsjedavati Čović, pa Tihić. Sva tri člana Predsjedništva založila su se za prerastanje BiH u samoodrživu,demokratku i evropsku državu. Jedan od prvih zadataka kojim će se pozabaviti novoformirano Predsjedništvo BiH,izvjesno je,jeste,afera koja se odnosi na ilegalni izvoz naoružanja i vojne opreme Iraku. Kako je na jučer održanoj press konferenciji izjavio Visoki Predstavnik za BiH,Paddy Ashdown,krajnja i potpuna odgovornost za pomenutu aferu leži na vlastima RS,ali će posljedice snositi čitava BiH,odnosno njeni građani. Ono što će OHR u narednom periodu uraditi biti će fokusirano na preduzimanje niza mjera na ublažavanju posljedica ove afere na čitavu državu.Zbog toga će biti neophodno provođenje četiri mjere Visokog predstavnika,koje se odnose na potpunu provedbu odluke VM BiH najkasnije do 15.novembra ove godine, o klasifikaciji roba za izvozni i uvozni režim,što znači da će ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH,davati odobrenje za izvoz i uvoz oružja iz BiH.Nadalje,nužna je revizija načina kontrole granica BiH,revizija entitetskih obrambenih struktura i jačanje civilne kontrole,kao i uspostava jasne linije odgovornosti putem ojačanog Stalnog vojnog komiteta. Potražili smo mišljenje i nekih domaćih zvaničnika,u čiji djelokrug spada i provodjenje gore navedenih mjera VP.Ministrica vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH,prof Azra Hadžiahmetović, je za glas Amerike izjavila,da je Odluka koju je Jučer pomenuo i VP,stupila na snagu 20 oktobra.U pripremi za realizaciju te odluke konsultirane su i medjunarodne organizacije u BiH,u prvom redu OHR,SFOR OSCE i dijelom,američka ambasada.

Iz kabineta ministrice Hadžiahmetović saznajemo da je danas iz ovog ministarstva upućena instrukcija,kojom se odgovarajuće entitetske i državne institucije obavještavaju da od 20 oktobra,dakle,od momenta preuzimanja ingerencija za uvoz i izvoz oružja,nije izdata niti jedna dozvola za ovu vrstu djelatnosti,te da se takve dozvole neće izdavati do daljnjeg.Sve ranije izdate dozvole ,od entitetskih organa vlasti,ništavne su. U sarajevu se sutra o ovoj temi održava sastanak na koji je ministrica Hadžiahmetović pozvala predstavnike medjunarodne zajednice te predstavnike domaćih institucija vlasti koje su uključene u rješavanje ovog slučaja.

U svjetlu priče o oružju i Iraku,sa pažnjom je dočekan i sastanak ministra Vanjskih poslova BioH Zlatka Lagumdžije i američkog ambasadora u BiH,Kliforda Bonda. No,kako stoji u saopćenju MVP BiH,glavni razlog susreta jeste predaja pisma američkog drzavnog sekretara Collina Powella u kojem se najavljuje uspješan završetak programa «Obuči i opremi». U pismu američkog državnog sekretara upučenom dr Lagumdžiji ističe se kako je BiH dostigla adekvatan nivo stabilnosti, te da su sada stvorene sve pretpostavke da nastavak ovog procesa ide preko institucija BiH. Ministar Lagumdžija zahvalio je Vladi SAD na pomoći u obuci i opremanju vojnih snaga u FBiH. Ministar vanjskih poslova je istaknuo kako najnovija događanja u VZ «Orao» iz Bijeljine ukazuju na potrebu stvaranja državnih institucija koje će biti u mogućnosti da koordiniraju i prate razvoj vojnih potencijala i namjenske industrije u BiH u skladu s NATO standardima. Dr Lagumdžija založio se za provođenje pune istrage u slučaju «Orao», te naglasio kako moraju biti kažnjeni svi koji su odgovorni bez obzira na njihov položaj.

XS
SM
MD
LG