Linkovi

BH Predsjedništvo se hitno sastalo zbog bijeljinsko-iračke veze, 24/10/02. - 2002-10-24


Predsjedništvo BiH upozorava javnost Bosne i Hercegovine da sadašnje okolnosti, nakon ozbiljnih diplomatskih upozorenja vlade SAD- i istrage koje su provele medjunarodne mirovne snage u BiH, mogu imati ozbiljne posljedice po našu zemlju, ukoliko se hitno ne preduzmu sve zakonske mjere na sankcioniranju odgovornih za kršenje embarga i rezolucija: 661, 687 i 1409 Vijeća sigurnosti, a koje se odnose na Irak. Ove se mjere moraju preduzeti, bez obzira na to o kom nivou odgovornosti je riječ, saopćeno je iz Predsjedništva.

Predsjedništvo BiH traži od predsjednika RS, predsjednika Vlade i predsjednika Narodne skupštine RS preduzimanje ovih mjera u roku od 24 sata, i vjeruje da će nadležni organi u tom entitetu to i učiniti.

Kako se navodi u saopćenju, Predsjedništvo BiH sa žaljenjem konstatuje da su se obistinile ranije pretpostavke o mogućem kršenju sankcija UN-a prema Iraku, u dijelu vojne i namjenske industrije, o čemu je vodjena rasprava na 149. i 150. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo još jednom naglašava da je u više navrata insistiralo na zakonskom reguliranju na državnom nivou proizvodnje i prometa naoružanja i vojne opreme, uvjereno da se samo na taj način može obezbijediti puna kontrola ove osjetljive oblasti.

S obzirom na to da, u slučaju daljeg ignoriranja ovog krajnje ozbiljnog pitanja, postoji realna mogućnost uvodjenja odredjenog vida sankcija prema BiH, Predsjedništvo BiH, u skladu sa svojim ustavnim ovlastenjima, i kroz instituciju Stalnog komiteta za vojna pitanja traži preduzimanje hitnih i neodložnih mjera.

I, ovom prilikom, Predsjedništvo BiH izražava odlučnost Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i gradjana, da dosljedno poštuju sve preuzete medjunarode obaveze.

Takodje, Predsjedništvo BiH čvrsto je uvjereno u punu stabilnost i kontinuitet jačanja bilateralnih odnosa sa SAD-om, koje za BiH jesu i ostaju strateski partner i garant Daytonskog sporazuma, navodi se u saopćenju. Dakle, ponavljamo, Predsjedništvo BiH traži od predsjednika RS, predsjednika Vlade i predsjednika Narodne skupštine RS preduzimanje ovih mjera u roku od 24 sata, i vjeruje da će nadležni organi u tom entitetu to i učiniti.

XS
SM
MD
LG