Linkovi

Šta misle američki Arapi?, 22/10/02. - 2002-10-22


Kad su devetnaestorica arapskih otmičara, 11. septembra prošle godine, preuzela kontrolu nad američkim komercijalnim avionima i njima se obrušili na Svjetski Trgovinski Centar i Pentagon - Amerikanci su bili zapanjeni. Ne toliko napadima samim po sebi - nego dubinom anti-američkog osjećanja koje se stvorilo u muslimanskom svijetu. Najčešće pitanje koje se moglo čuti iz usta većine Amerikanaca - bilo je: zašto nas mrzeNeki mogući odgovori na to pitanje sadržani su u novoobjavljenoj knjizi dr. Jamesa Zogby-a - predsjednika Arapsko-američkog Instituta. Pod naslovom ŠTA ARAPI MISLE, knjiga analizira stavove 3 hiljade i 800 odraslih Arapa iz osam zemalja: Egipta, Jordana,Libana, Kuvajta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Izraela. Na nedavno održanoj press konferenciji u Washingtonu, dr. Zogby i njegov brat John, koji vodi jednu medjunarodnu agenciju za istraživanje javnog mnijenja, govorili su o rezultatima tog istraživanja.

JOHN ZOGBY: U velikoj većini, rekli su nam da im se dopada američka nauka i tehnologija, američki filmovi i tv, američka roba, američki koledži i univerziteti i američki narod. Ali, bili su sasvim jasni odgovarajući na pitanje o američkoj politici u njihovom regionu - rekli su nam da ustvari mrze američku politiku prema Iraku, u pravcu arapskih zemalja i da posebno mrze američku politiku prema Palestincima.

Istraživanje, koje je sprovela njegova kompanija Zogby International, zabilježilo je i kako Arapi rangiraju 13 zapadnih zemalja.

DR JAMES ZOGBY: Francuska je jedina zemlja o kojoj pozitivno misle u svih osam zemalja koje smo obuhvatili istraživanjem, i taj je procenat prilično visok. Nakon Francuske slijede Kanada i Njemačka.

Britanija i Amerika su posljednje na toj listi. Istraživanje je pokazalo duboko neslaganje sa američkom politikom prema Iraku, premda se pitanja nisu odnosila direktno na mogući napad na Bagdad. Doktor Zogby, medjutim, kaže da nije teško predvidjeti kako bi to uticalo na arapako javno mnijenje.

DR ZOGBY: Oni će reagirati kako reagiraju već posljednjih 20 godina, prigušivanjem svoje ljutnje, prigušenim otudjivanjem i prigušivanjem svoje frustracije prema Sjedinjenim Državama - od čega će dio izbijati kroz oblike neprijateljskog ponašanja...

Istraživanje je utvrdilo da su mladji ljudi generalno bolje raspoloženi prema Americi u odnosu na svoje roditelje. Kao još jedan pozitivan znak - pokazuje se da većina ispitanika izsvake zemlje osjeća da će u narednih 5 godina doći do jednog regionalnog mira.

XS
SM
MD
LG