Linkovi

EU reagira na izbore u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, 21/10/02. - 2002-10-21


Vijeće ministara Europske unije na redovnom susretu u Luxembourgu saopštilo je kako je primilo na znanje rezultate izbora od 5.oktobra i pohvalilo vlasti BiH zbog načina na koji su održani. Medjutim: "Odziv glasača je bio premalen", konstatirali su ministri. Uz ovo, daje se podrška medjunarodnom predstavniku Paddy-u Ashdownu, time što se ponavljaju akcenti njegovog političkog programa. S tim u vezi, ministri navode da jedini put prema napretku i bližim evropskim integracijama vodi Vpreko cjelovitih reformi. Okvir za te reforme dat je u Procesu stabilizacije I proširenja, podsjećaju ministri, a od nove vlade, na čije brzo formiranje pozivaju, traže dan bude posvećena cilju ispunjenja tih reformi.

Šefovi diplomatije "petnaestorice" pozdravili su uspješno održane parlamentarne izbore u Crnoj Gori, uz naglasak na potrebi hitnog formiranja vlade koja će u potpunosti biti posvećena reformi u Crnoj Gori. Oni su, pored toga, pozvali da se naredni srpski predsjednički izbori održe na način da se očuva demokratska stabilnost, a obje republike da finaliziraju Ustavnu povelju. U zvaničnim zakljcučima se naglašava poziv svim stranama da budu na nivou svojih odgovornosti kako bi omogućili SR Jugoslaviji da se pridruži Vijeću Evrope.

Hrvatska je danas u Luxembourgu dobila još jedno upozorenje vezano za suradnju sa Haškim sudom, nešto oštrijeg tona nego prije tri sedmice na briselskom zasjedanju šefova diplomacije.

Ministri vanjskih poslova "petnaestorice", u zaključcima traže od Hrvatske da "u potpunosti suradjuje s Tribunalom", navodeći kako je poštivanje medjunarodnog prava osnovni element Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, potpisanog izmedju Hrvatske i Europske unije.

Ministri su podsjetili da suradnja s Tribunalom obaveza svih zemalja i svih strana u regiji, bez obzira na zakone zemlje. Propust u punoj suradnji s Tribunalom, kako kažu ministri, ozbiljno će ugroziti napredovanje prema Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG