Linkovi

Hebron: Počelo uklanjanje privremene izraelske vojne ispostave. 17/10/02 - 2002-10-17


Predstavnici Centralne obavještajne agencije su se danas sastali s Abdel Sattar al-Jaidijem, zapovjednikom palesitnskih snaga sigurnosti u Hebronu, u trenutku dok su izraelske snage započele uklanjanje privremene vojne ispostave u palestinskom dijelu tog podjeljenog grada. Osam izraelskih vojnika je spakovalo svoje stvari u vojni kamionet, skinulo svoja obilježja i uklonili izraelsku zastavu s vrha zgrade, koja je služila kao jedna od četiri privremene vojne ispostave u Hebronu. Nabil Abu Rdeinah, viši savjetnik palestinskog lidera Yassera Arafata je rekao da nije došlo do rezultata tokom prvog izraelsko-palestinskog susreta na visokom nivou u posljednjih nekoliko nedjelja. Do susreta je došlo sinoć između izraelskog ministra vanjskih poslova Shimona Peresa i glavnog palestinskog pregovarača Saeba Erekata u Jerusalemu, nakon čega su uslijedili razgovori u Washingtonu između izraelskog premijera Ariela Sharona i američkog predsjenika Georga W. Busha. Abu Redeinah je izrazio svoje nezadovoljstvo razgovorima.

Očekivali smo da će američki predsejdnik pozvati Izrael da se povuče iz palestinskih gradova prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, koja je stvorena uz prihvatanje i odobrenje samih Amerikanaca. MOra doći do neposrednog izraelskog povlačenja iz palestinskih gradova i sami razgovori nisu dovoljni, trebalo bi doći do stvarne primjene rezolucije Vijeća sigurnosti, kaže Nabil Abu Rdainah.

U međuvremenu su izraelski tenkovi okružili Betlehem na Zapadnoj obali, te nikome nije bio dozvoljen ulaz ili izlaz iz grada. Nije dat nikakav razlog za takvu akciju.

XS
SM
MD
LG