Linkovi

General W. Clark: Budućnost leži u dobru za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.  17/10/02 - 2002-10-17


Novinarka Glasa Amerike na Srpskom jeziku, Jela Jevremović je jutros telefonom razgovarala s generalom Wesleyem Clarkom, bivšim zapovjednikom NATO snaga u Evropi, zamolivši da ga izmedju ostaloga prokomentira nastavak slobode za neke od najtraženijih ratnih zločinaca, kao i budućnost regiona nakon izbora u BIH i Srbiji:

W.CLARK: Nadam se da se američki interes na Balkanu i za Balkan, nije smanjio; mislim da Sjedinjene Države igraju izuzetno važnu ulogu zajdno s evropskim zemljama, u nastojanju da se pomogne ljudima svih nacionalnosti na tom području. Smatram da je važno da Sjedinjene Države ostanu aktivno uključene, i da nastave biti glas umjerenosti i razuma, no isto tako je važno da barem skroman broj američkih vojnika bude na terenu.

VOA: Kakav je izazov za cijeli region to što su na posljednjim izborima u BiH, uostalom kao i Srbiji, a možda će se tako dogoditi i u Crnoj Gori, nacionalističke stranke ponovno dobile većinu glasova?

W. CLARK: Ne vjerujem da je to ozbiljan izazov sigurnosti cijelog regiona, ali svakako jest razočarenje, za sve nas koji smo toliko radili da bi se u region doveli mir i stabilnost. Mogu razumjeti ljudski ponos na njihovu etničku pripadnost, kao i njihov osjećaj nesigurnosti; ali, ipak se nadam da je mogućno da se uzdignemo iznad usko nacionalističkih ciljeva, koji idu na podjelu, i uvijek su prijetnja onim drugim etničkim grupama. Bez obzira koje ime pobjedničke stranke nosile, nadajmo se da su u stanju shvatiti da budućnost leži u dobru za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu; možda se od njih time previše traži, ali ja bih išao isključivo na to.

VOA: Kako biste procijenili ulogu misije NATO saveza do sada?

W.CLARK: I dalje sam jako razočaran da narod u Bosni nije sam prijavio Radovana Karadžića, i predao ga Haškom Tribunalu. NATO savez može pomoći u tome, medjutim glavna je odgovornost za to na srpskom narodu. Miloševiću se sudi, i pretpostavljam da ima dovoljno dokaza da bi ga se i osudilo. Pretpostavljam da bi dovoljno dokaza bilo i za Radovana Karadžića. Medjutim, ako on osjeća da je potrebno da se njegovo ime očisti optužbe, onda treba izaći pred Sud, sučeliti se s pravdom, pa ako ga oslobode, onda može ići! U svakom slučaju, mislim da je to najveći problem - nastavak slobode za ratne zločince. Mimo toga, rekao bih da je misija NATO saveza bila onoliko efikasna koliko vojna misija održanja mira može biti. Ne zaboravite - u post-ratnoj situaciji na Balkanu nije osnovni problem bio vojne prirode- trupe SFOR-a su tamo postavljene da osiguraju da ne dodje do ponovnog izbijanja konflikta. Medjutim, osnova svega je politička transformacija, proces izmirenja, i prvenstveno ekonomski napredak, ali i socijalni, i kulturni napredak. Trupe NATO-a su potrebne, ali nisu dovoljne da se to i obavi, zaključio je general Wesley Clark, bivši zapovjednik snaga NATO-a u Evropi.

XS
SM
MD
LG