Linkovi

Vijeće ministara BiH će ispoštovati Odluku Doma za ljudska prava. 17/10/02 - 2002-10-17


Vijeće ministara BiH će ispoštovati Odluku Doma za ljudska prava o slučaju takozvane "alžirske grupe", kao što je to činilo i ranije u drugim slučajevima, neovisno od toga što smatra da je ta odluka političke naravi i što u ovom predmetu od početka Dom za ljudska prava nije uvažavao dijelom ni vlastite procedure - kazao je danas u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara ministar za ljudska prava i izbjeglice Krešimir Zubak. Podsjećamo da je Dom za ljudska prava u prošli petak donio odluku o meriturumu prihvatljivosti u predmetima koje su pokrenuli pripadnici tzv.Alžirske grupe. Dom za ljudska prava utvrdio je da su tužene strane BiH i Federacija BiH, rješenjima o oduzimanju državljanstva povrijedile pravo trojice pripadnika Alžirske grupe, da budu smatrani nevinim dok se, u skladu sa zakonom, ne dokaže da su krivi. Također, Dom je ocijenio da su BiH i FBiH povrijedile pravo podnosioca prijava da ne budu izloženi riziku od smrtne kazne time što nisu tražili garancije od SAD-a da ova četvorica neće biti izloženi tom riziku. Dom za ljudska prava je naredio Bosni i Hercegovini da poduzme neophodne korake radi sprječavanja izricanja i izvršenja smrtne kazne nad podnosiocima prijava uključujući i traženje garancija od SAD-a putem diplomatskih veza da oni neće biti izloženi smrtnoj kazni. BiH i Federaciji BiH također je naređeno da angažuju istaknute advokate u relevantnoj pravnoj oblasti radi zaštite prava pripadnika tzv. Alžirske grupe dok su u zatočeništvu u američkoj vojnoj bazi na Kubi. Krešimir Zubak je istakao da je Vijeće zaključilo da je prije toga nužno da zastupnik BiH pred Domom za ljudska prava traži dodatna objašnjenja kako bi se te odluke ili obaveze koje ima BiH mogle ispoštovati jer iz odluke, po Zubakovim riječima nije jasno da li su u konkretnom slučaju narušena ljudska prava stranih ili državljana BiH. Vijeće ministara je, prema njegovim riječima, zaključilo da iskoristi mogućnost ulaganja pravnog lijeka protiv odluke Doma za ljudska prava. Taj pravni lijek, pojasnio je on, ne odgađa izvršenje, ali prije izvršenja odluke Vijeće ministara će tražiti dodatna objašnjenja. Za Vijeće ministara, istaknuo je Zubak, važno da je postupak oduzimanja državljanstva išao po proceduri koja važi u BiH, da su po tim procedurama rješenja konačna i da se u konkretnom slučaju ne radi o državljanima BiH. Zamjenik ministra civilnih poslova i komunikacija i zastupnik BiH pred Domom za ljudska prava Jusuf Halilagić je kazao kako "ne treba imati pogrešan utisak da su tužene strane BiH i Federacija BiH proglašene krivim u svim tačkama zaključaka".

Oduzete dozvole 11-torici policajaca.

Komesar Međunarodne policije Sven Fredriksen oduzeo je privremene dozvole za rad jedanaestorici policajaca nakon što je utvrđeno da su prekrišili pravila profesionalnog ponašanja učestalim odlascima u noćne klubove gdje su koristili seksualne usluge, saopćila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije UN-a u BiH Kirsten Haupt. Kako je istakla Haupt, oduzimanje dozvola za rad u ovih 11 slučajeva je rezultat napora IPTF-ovog STOP tima u borbi protiv trgovine ljudima u BiH. Riječ je o slučajevima koji su se desili u periodu od decembra prošle godine do juna ove,u noćnim barovima u Vitezu, Kiseljaku, distriktu Brčko i Bugojnu. Glasnogovornica Misije UN-a je bugojanski slučaj ocijenila posebno ozbiljnim jer je je bivši kriminalistički inspektor Policijske uprave Bugojno Zdravko Nikolić zloupotrijebio svoj zvanični položaj na mjestu šefa lokalnog STOP tima kako bi seksualno iskoristio jedan broj žena u periodu od januara do maja ove godine.

Tranzicija u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

U Sarajevu je danas održana međunarodna konferencija pod nazivom Tranzicija u Centralnoj i Istočnoj Evropi - Izazovi 21. Stoljeća, u organizaciji Ekonomskog fakulteta. Eminentni stručnjaci iz susjedstva ali i SAD, ogovorili su o značaju tranzicije za BiH, iskustvima zemalja u tranziciji, uz zaključak da zemlje koje su prošle taj proces, trebaju biti uzor BiH.

XS
SM
MD
LG