Linkovi

Ratko Mladić je u Srbiji, tvrdi F.Hartman, glasnogovornica Haškog tribunala. 16/10/02 - 2002-10-17


Ratko Mladić, uz Radovana Karadžića najtraženiji haški bjegunac, nalazi se u Srbiji, ustvrdila je danas glasnogovornica Haškog tribunala, Florance Hartmann. Po njoj, tu su informaciju potvrdile i "neke zapadne vlade": " Glavna tužiteljica Carla del Ponte svakodnevno i u svakoj prilici insistira na činjenici da je Ratko Mladić u Srbiji", tvrdi Hartmann, ocjenjujući da hapšenje Mladića i njegovo izručenje Tribunalu ovisi "isključivo od političke volje vlasti u Beogradu". S tim u vezi podsjetila je kako je Del Ponte, tokom posljednje posjete SR Jugoslaviji nosila sa sobom podatke što su sadržavali do u detalje analizirano kretanje Mladića kroz Srbiju, podatke o tome s kim bjegunac suradjuje i ko ga štiti. Kako je njeno tadašnje inzistiranje na snažnijoj suradnji Beograda sa Hagom ostalo bez efekta, glavni tužitelj kreće na još jednu balkansku turneju- naime, sljedeće sedmice će Carla del Ponte posjeti Beograd, ali i Prištinu, Sarajevo i Zagreb kako bi sa tamošnjim vlastima i predstavnicima medjunarodne zajednice razgovarala o otvorenim pitanjima saradnje - najavljeno je danas u Hagu. U ponedjeljak će se, tako, u Beogradu Del Ponte sastati sa predstavnicima savezne i republičke vlade, dan nakon toga će u Prištini i Sarajevu razgovarati sa predstavnicima medjunarodne zajednice na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, da bi svoju balkansku turneju zaključila u srijedu u Zagrebu, sastankom sa predstavnicima hrvatske vlade.

Od ishoda tih razgovora će ovisiti i sadržaj godišnjeg izvještaja koji će Del Ponte, zajedno sa predsjednikom Haškog suda, Jordom, podnijeti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Ako je suditi prema sadašnjem stanju stvari, Tužiteljstvo nije zadovoljno stupnjem suradnje Beograda- najviši zvaničnici Haškog tribunala su, s tim u vezi, razmotrili mogućnost da se o tome podnese zvanična prijava Vijeću sigurnosti. "Predsjednik Jorda trenutno razmatra situaciju" - izjavio je tim povodom glasnogovornik Tribunala, Jim Landale.

Sa druge strane, ukoliko do kraja meseca ne bude pomaka u slučaju generala Bobetka, na čijem hapšenju i predaji Hagu insistira glavna tužiteljica, nije isključeno da se Vijeću sigurnosti uputi zvanična obavjest o tome da Zagreb ne ispunjava obaveza prema Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG