Linkovi

Koalicije i koalicijske dileme u BiH. 15/10/02 - 2002-10-15


Postizborno vrijeme u Bosni i Hercegovini protiče u iznošenju prijedloga mogućih koalicija, kako na entitetskim, tako i na državnom nivou, a kad je o federaciji BiH riječ, i na kantonalnom. Na različite ponude o koaliranju u formiranju buduće vlasti, reakcije su uglavnom suzdržane. Tako, izjavu Sulejmana Tihića, čelnika SDA, o međustranačkoj suradnji, Stranka za BiH ocjenjuje preuranjenom, smatrajući da je rano govoriti o dominantnim pozicijama u formiranju vlasti. I Bosanska stranka takodjer misli ,da je preuraneno iznositi ovakve ideje, sve dok se ne obave razgovori sa onima sa kojima bi se željelo surađivati. Iz HDZ pozdravljaju ovu Tihićevu izjavu, smatrajući da je ona u demokratskom duhu i sukladna Ustavu. Iz SDP stižu pojašnjenja da je potrebno pokušati koaliciju na državnom nivou, u kojoj neće biti mjesta za SDS, HDZ i SDA. Istu stvar, mišljenja je SDP, treba pokušati napraviti i u četiri federalna kantona. Stranke pobjednice su protiv dodjele kompenzacionih mandata strankama koje na izborima nisu prešle izborni prag, koji iznosi tri posto. Pozivaju se na izborni zakon i njegov član 96, po kojem u raspodjeli mandata ne mogu učestvovati one stranke koje u izbornoj jedinici ne predju izborni prag.

U izbornoj komisiji smatraju da stranke koje nisu prešle ovaj procenat na nivou entiteta, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, imaju pravo na kompenzacioni mandat, jer se ne može zanemiriti ni broj glasova koji su dobile tzv male stranke. Sve su prilike, da će krajnju odluku donijeti Apelacioni sud BiH.

Danas ističe rok i za pristizanje glasačkih listića u odsustvu i poštom, a počelo je i brojanje nepotvrđenih glasačkih listića. Bitnijih promjena u redoslijedu plasiranih pojedinaca i stranaka nema, a Konačne rezultate Izborna komisija BiH trebala bi objaviti za sedam dana.

XS
SM
MD
LG