Linkovi

Utvrđen program reformi obrazovanja u BiH. 14/10/02 - 2002-10-14


Predstavnici međunarodne zajednice i entitetskih ministarstava obrazovanja danas su na sastanku,kojim je predsjedavao šef misije OEBS-a u B i H, Robert Beecroft utvrdili program reforme obrazovanja u Bosni i Hercegovini,koji će biti predstavljen na novembarskoj sjednici Savjeta za implementaciju mira. Reforma obrazovanja u Bosni i Hercegovini podrazumijeva izmjene u osnovnim i srednjim školama,visokom obrazovanju, finansiranju i menandžmentu te pravnom okviru na nivou države.Izjavio je ovo danas u Banjluci,šef misije OEBS-a u B i H,Robert Bikroft,nakon sjednice radne grupe za pitanje reforme obrazovanja. On je precizirao da je došlo vrijeme za sistemske promjene u ovoj oblasti u kojoj nema mjesta za politiku, te da će rezultati koji su postignuti biti prezentovani Savjetu za implementaciju mira u B i H,tokom novembarskog zasijedanja.

BEECROFT: Diskriminacija više neće biti prihvatljiva jer kriteriji koje postavlja Savjet Evrope,to ne dozvoljavaju, istakao je Beecroft.

VOA: Ministar obrazovanja Republike Srpske,Gojko Savanović je nagasio da se već od naredne školske godine u oba entiteta mogu očekivati značajne promjene.

SAVANOVIĆ: Treba da se sistem zakonski reguliše na svim nivoima obrazovanja. Kada se to uradi,onda se pristupa, naravno,i izradi nastavnih planova i programa što je jednim dijelom već i urađeno i ide se na to da se tim programima izdvoji ono što je bitno od nebitnog jer znamo da su naši učenici učili dosta toga što im u životu ne treba a propuštali smo ono što treba.

VOA: Ministar obrazovanja Federacije, Mujo Demirović, je istakao da su u ovoj oblasti već učinjeni značajni rezultati. DEMIROVIĆ: Bosna i Hercegovina,prijemom u Vijeće Evrope,a kao i evropska država odranije, mora da izradi i napravi takav koegzistentan obrazovni sistem čije će diplome važiti u cijeloj Evropi, odnosno, i u prekookeanskim državama. VOA: Šef misije OEBS-a u B i H,Robert Beecroft danas je razgovarao i sa predsjednikom Narodne Skupštine, Draganom Kalinićem o političkoj situaciji nakon izbora i konstituisanju novih organa vlasti.

XS
SM
MD
LG