Linkovi

Novo-staro lice legendarnog kralja-dječaka, 10/10/02 - 2002-10-10


Koristeći se najsuvremenijom digitalnom tehnologijom, tim međunarodnih stručnjaka je rekonstruirao lice egipatskog kralja-dječaka.Trebalo je više od 3 hiljade godina, ali ljudi sada mogu zamisliti kako je izgledao dječak-faraon Tutankhamon. U nastojanju da se otkrije lice koje se krije iza zlatne maske, grupa međunarodnih naučnika je rekonstruirala glavu Tutankamona koristeći se najnovijom digitalnom tehnologijom.

Ovo je prvi put da je Tutankamonovo lice rekonstruirano uz pomoć digitalne tehnologije. Oni su uzeli oblik njegove lobanje, na osnovu x-zraka, stavili podatke u kompjuter, zatim skenirali lica volontera iste dobi i etničkih crta kao što je imao i dječak-kralj kada je umro. Potom su izradili prosječne crte lica, i savršeno ih uklopili s lobanjom, kaže Juliette Shackleton, kustos muzeja nauke.

Dio rada je obavljen na londonskom univerzitetu, gdje su stručnjaci načinili crte lica na osnovu grupe x-zraka iz 1968. Stručnjaci za specijalne efekte s novog Zelanda su na trodimenzionalnu sliku dodali boju kože, dok su britanski stručnjaci za skulpturu napravili kalupe od gline i fiberglasa.

Nijedna rekonstrukcija lica nije 100% tačna. Čak i ako biste mi ostavili samo kosti lica i rekonstruirali moje lice ne bi ste dobili tačan izgled, ali bi ste dobili nešto što bi ste prepoznali kao moje lice. Ono što ova tehnologija čini je da nam daje najbolju sliku koju imamo dječaka-kralja od tehnologije koja je na raspolaganju, kaže Juliette Shackleton.

Ukoliko neka nova tehnologija jednog dana ne otkrije neke nove crte Tutankamona, u ovom trenutku ovo je njegova najbolja slika, čak i ako sliči nekim poznatim licima današnjice:

Posjetitelji kažu da možda sliči Ronaldu, brazilskom futbaleru, ili Tiger Woods-u, zaključuje Juliette Shackleton.

XS
SM
MD
LG