Linkovi

Zatražena ostavka Zlatka Lagumdžije. 9/10/02 - 2002-10-09


Tragom izbornih rezultata rukovodstvo stranke SDP BiH će na kongresu stranke, koji će biti održan 9 novembra, stavit na raspolaganje svoje mandate, a delegati će o njihovom povjerenju odlučiti tajnim glasanjem. Ovo je danas novinarima u Sarajevu izjavio potpredsjednik stranke Slobodan Popović. Sinoć je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva SDP-a BiH, na kojoj je član tog tijela, Sejfudin Tokić, zatražio ostavku Predsjednika stranke, Zlatka Lagumdzije. Više o tome, za Glas Amerike, našem dopisniku Adnanu Rondiću, govorio je Sejfudin Tokić.

S.TOKIĆ: Većina članova rukovodstva SDP-a, nakon analize preliminarnih rezultata izbora, opredjelila se da i predsjednik i članovi Predsjedništva podnesu ostavku i da se zakaže vanredni kongres. Moje insistiranje na ostavci predsjednika predstavlja nešto što je sasvim normalno u zemljama razvijene demokratije, da lider čija partija doživi takav izborni poraz podnese ostavku i povuče se sa te funkcije.

VOA: Zbog čega su takvi izborni rezultati SDPa BiH?

S.TOKIĆ: Pa, SDP BiH već duže ima pad povjerenja gradjana BiH. Ja sam, još prije 6 mjeseci, na bazi relevantnih istraživanja, ukazivao da je podrška SDP-u, u odnosu na ranije izbore, prepolovljena, a predsjedniku SDP-a, de facto, svedena na vrlo nizak nivo. U tom kontekstu zatražio sam da se kampanja vodi na sasvim drugačiji način, da se partija predstavi kao stranka najugroženijih kategorija stanovništva, radnika i nezaposlenih i sa druge strane kao partija velikog broja timova, a ne pojedinca. Nažalost kampanja je sasvim drukčije vodjena i bila je potpuno identificirana sa imageom predsjednika Lagumdžije prema kome je, inače, povjerenje gradjana bilo na vrlo niskom nivou.

XS
SM
MD
LG