Linkovi

Vratiće BiH na početak devedesetih! 8/10/02. - 2002-10-08


Generalno ocjenjuju da su strahovanja medjunarodnih posmatrača bila opravdana i potvrdjena su rezultatima izbora: nacionalisti su dobili više nego što su očekivali, a do sada vladajuća politička formacija, umjerena i prozapadno orijentirana, doživjela je težak poraz.

Figaro tako ističe uvjerenje da će izabrani novi članovi Predsjedništva, štiteći interese samo svojih etničkih zajednica "vratiti Bosnu i Hercegovinu na početak devedesetih".

Ovaj list kaže da uspjeh nacionalista ponovo otkriva slabosti i promašaje Daytona: "Taj sporazum je legalizovao podjelu koja je proizišla iz etničkog čišćenja. Dejtonski sporazum je okončao rat, ali nije položio temelje normalne države, niti omogućio nacionalno pomirenje. Zato se ne treba čuditi što su nacionalne partije i dalje tu".

Riječ je o kraju iluzije o Bosni kao multikulturnom društvu- komentira berlinski Der Tagesspiegel bosanskohercegovačke izbore. Ovaj list, uz to, tvrdi da je riječ i o "trenutku istine i za Zapad" jer se po njihovom ishodu mjeri i uspjeh, ili bolje reći, neuspjeh medjunarodne politike prema Bosni.

Birači u Bosni su odlučili da dva entiteta "postanu ono što nikad nije trebalo da budu po Dejtonskom sporazumu - dvije države u jednoj - koja to nije", komentira Frankfurter Algemeine Zeitung. Po ovom listu, sada će ojačati uloga medjunarodne zajednice, razvoj će biti usmjeravan dekretima, bez stvarnih perspektiva.

Ugledni "Neue Zuricher Zeitung" se pita šta dalje i da Visokom predstavniku u Bosni sada ne preostaje ništa drugo nego da "suradjuje sa nacionalistima". Ako hoće da održi BiH kao jedinstvenu državu, Zapad mora i dalje biti "prisutan u njoj, da vrši pritisak, dekretom donosi zakone i smjenjuje političare koje nasrću na odredbe Daytona", uz zaključak kako se Bosna još dugo ne može prepustiti samoj sebi.

XS
SM
MD
LG