Linkovi

Ako nastave reforme, bit će podržani, 8/10/02. - 2002-10-08


Prema preliminarnim rezultatima Izborne komisije BiH, stranke sa nacionalnim predznakom su osvojile najviše glasova. Za komentar izbornih rezultata zamolili smo direktora odjela za Balkan američkog Instituta za mir, Daniela Serwera - razgovarala Mirela Bruk:

Serwer: U nekom pogledu to je tačno, premda mi još uvijek nije potpuno jasno koliko dobro su prošli - meni izgleda da je u RS Dodik postigao dobre rezultate. Međutim, na nivou centralne, državne vlasti jasno je da su HDZ i SDS postigli dobre rezultate, te da SDP nije prošao dobro. Mislim da je Paddy Ashdow u osnovi u pravu kada je kazao da se radi više o protestu protiv sadašnje vlasti, nego želja da se vrati u nasilničku, nacionalističku prošlost. Ali vidjećemo mogu li se nacionalisti zaista suočiti sa problemom sa kojim se suočava zemlja, bolje nego njihovi prethodnici.

VOA: Direktor odjela za Balkan pri institutu za mir nerado komentira moguće postizborne koalicije.

Serwer: Mislim da je prerano spekulirati, barem što se mene tiče, o takvim stvarima. Prilično je jasno da se neke nacionalne stranke mogu udružiti kako bi zajedno vladale, kao što se desilo na prvim izborima prije samog rata. Na neki način, u tome nema ništa loše, sve dok se djeluje mirnim putem i poštuje opozicija , i to je ono što od njih svako očekuje.

VOA: Na pitanje da li misli da će rezultati izbora u Bih utjecati na izbor BiH kao zemlje za inostrana ulaganja, gospodin Serwer odgovara.

Serwer: To zavisi od toga na koji način će nova vlast djelovati po ovom pitanju. Ukoliko pokušaju da u obrnutom pravcu usmjere napredak koji je postignut u pravcu ujedinjenja BiH , u takvim okolnostima mogu očekivati loše reakcije ne samo od strane stranih ulagača, već i od strane inostranih vlada. Ukoliko pak odluče da mandat koji im je ukazan iskoriste kako bi krenuli naprijed evropskim putem, onda oni imaju priliku da nastave dobijati međunarodnu podršku. Medjutim, sve u svemu , neće biti lako, i nikada nije ni bilo lako, za ove nacionalne stranke da vladaju zajedno. One su tvrdile da to mogu uraditi i prije deset godine i pokazalo se da je to nemoguće. Organiziranje izbora bez supervizije međunarodne zajednice i tok izbora bez incidenata je nešto zaista vrijedno pohvale - takva organizacije izbora se očekuje od demokratskih zemalja i to je nešto što je izuzetno. I ako nacionalnle stranke, koje će preuzeti vlast nakon tako provedenih izbora , osiguraju da se institucije nastave kretati u takvom pravcu, ne vidim razloga zbog čega one ne bi zadobile podršku. Medjutim, ako pokušaju vratiti sat unazad, ukoliko se počnu svađati, BiH će biti dramatično unazađena, zaključuje Dan Serwer iz Američkog Instituta za Mir.

XS
SM
MD
LG