Linkovi

Evropska poruka pred BiH izbore, 3/10/02. - 2002-10-03


BiH je već ostvarila značajan progres u pravcu europskih integracija. Težak posao, medjutim, ostaje da se završi do kraja" kaže J.Solana u današnjoj poruci uoči prvih parlamentarnih i predsjedničkih izbora koji se organiziraju bez asistencije medjunarodne zajednice.

Preostali dio posla odnosi se na kreiranje boljeg života za sve gradjane Bosne i Hercegovine, mišljenja je Solana, u čemu će Evropska unija nesebično pomagati kao i do sada, što potvrdjuje i nedavno pokretanje aktivnosti u vezi sa preuzimanjem vodeće uloge u upravljanju medjunarodnim policijskim snagama, nad kojima su do sada mandat imali Ujedinjeni narodi .

Opredjeljenje izmedju Europe i stagnacije je isključivo na biračima: "Urgiram na vas da izaberete Evropu, jer biste tako zaista glasali i za evropsku Bosnu i Hercegovinu", poručuje Solana uz ocjenu da je "ovo vrijeme za ozbiljnu politiku".

On, zato, predlaže da se dobro promisli kome u subotu pokloniti svoj glas kako bi se provele u djelo mnoge započete i planirane reforme, te kako bi se nastavilo s izgradnjom prosperitetne zemlje sa jedinstvenim tržištem i zemlje s kulturom neisključivosti i pomirenja. "Takvoj Bosni i Hercegovini, Evropska unija je spremna pomoći i poželjeti joj dobrodošlicu", zaključio je Javijer Solana.

XS
SM
MD
LG