Linkovi

Milošević unakrsno ispitivao Mesića, 2/10/02. - 2002-10-02


Ton današnjeg unakrsnog ispitivanja svjedoka optužbe, hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, je odredio Slobodan Milošević, koji je odmah na početku nastojao da diskredituje svjedoka aluzijama na njegovo ponašanje u zatvoru, gdje je bio sredinom sedamdesetih, zbog učešća u "hrvatskom proljeću." Prilog Elvira Bucala: Nakon toga optuženi je za Mesića ustvrdio kako je bio "saradnik službe bezbjednosti" i da je početkom devedesetih "naredjivao likvidacije" nekih svojih političkih protivnika, pa čak da je učestvovao u nekoj aferi "prodaje bijelog roblja". Hrvatski predsjednik je sve to odbacio kao "čiste izmišljotine."

Milošević je, zatim, optužio svjedoka optužbe za "dvostruku izdaju". Rekao je da je Mesić, kao predsjednik Predsjednisstva SFRJ, najprije "izdao Jugoslaviju", a potom je "izdao" i one s kojima je "rasturao Jugoslaviju", odnosno bivšeg hrvatskog predsjednika, Franju Tudjmana i HDZ.

Mesić je odgovorio da su Jugoslaviji izdali "oni koji su bili za ratnu opciju", u prvom redu Milošević, a da se sa Tudjmanom i HDZ razišao zato što se nije slagao sa njihovom politikom, posebno onom prema Bosni i Hercegovini.

Uprkos čestim upozorenjima sudija, Milošević je značajan dio unakrsnog ispitivanja potrošio na pitanja o ulozi Hrvatske vojske u ratu u Bosni, pokušavajući Mesića, tadašnjeg predsjednika Sabora Hrvatske, učiniti odgovornim za hrvatsku agresiju na BiH.

Mesić je "pohvalio" to što optuženi "izražava žaljenje zbog patnji muslimanskog naroda" i odbio je svaku odgovornost za angažiranje Hrvatske vojske u BiH, tvrdeći da su ga i predsjednik Tudjman i ministar odbrane Šušak, kada ih je za to pitao, uvjeravali da u Bosnu idu "samo dobrovoljci, i to oni koji su tamo rodjeni."

U svakom slučaju, Mesić je ostao pri stavovima koje je iznio u jučerašnjem svedočenju- o Miloševićevoj odgovornosti za raspad Jugoslavije i rat, kao i o njegovom svojevremenom odbijanju inicijativa za političkim rješenjem jugoslovenske krize. Uz to, Mesić je Miloševića optužio da je potpuno kontrolirao "krnje" Predsjedništvo i JNA, uz čiju je pomoć pokušao da osvoji dijelove teritorija Hrvatske i Bosne, te da je odgovoran za sve zločine koje su u tom procesu počinile snage koje je kontrolirao. Svedočenje Stipe Mesića nastaviće se sutra.

XS
SM
MD
LG