Linkovi

B. Plavšić promjenila iskaz o krivici, 2/10/02. - 2002-10-02


"Izjavljujem da sam kriva", rekla je bivša predsjednica RS, Biljana Plavšić preko video veze sa sudnicom u Hagu, nakon upita sudije Richarda Maya kako se izjašnjava po tački optužnice za "progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi", što se kvalificira kao zločin protiv čovječnosti. U nalogu istog sudije, kojim on zakazuje današnju raspravu, navodi se da je u ponedjeljak 30. septembra optužena podnijela zahtev za ponovnim izjašnjavanjem na kojem će "promijeniti svoj iskaz" odnosno, priznati krivicu.

Biljana Plavšić se januara prošle godine izjasnila da se "ne osjeća krivom" ni po jednoj od tačaka optužnice kojima se tereti za najteže zločine: genocid, teške povrede Ženevskih konvencija, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Nagodbom koja je sklopljena izmedju Biljane Plavšić i Tužiteljstva, prihvaćenom od strane Sudskog vijeća, predvidjeno je da bude održana rasprava na kojoj će Plavšićevoj biti izrečena kazna.

Danas je ta rasprava zakazana za 16. decembar, uz odluku Sudskog vijeća da Biljani Plavšić produži privremenu slobodu iz "sigurnosnih razloga".

Njoj je trebalo biti sudjeno zajedno sa Momičilom Krajišnikom, a optužnica je nosila najteže zločine.

Tužiteljstvo Haškog tribunala saopštilo je danas da odustaje od svih tačaka optužbe protiv Plavšićeve, osim od jedne - one koja je optužuje za zločin protiv čovječnosti. Plavišićeva se dobrovoljno predala Haškom tribunalu 10. januara prošle godine, a početkom septembra je puštena na privremenu slobodu.

XS
SM
MD
LG