Linkovi

Kritičan momenat za demokrate u Senatu,1/10/02. - 2002-10-01


Senator Robert Torricelli iz savezne države New Jersey je objavio kako se povlači iz utrke za mjesto u Senatu, u saveznoj državi New Jersey,što se inače izuzetno pomno prati, jer bi upravo rezultat iz te savezne države mogao odrediti to tko drži koliko mjesta u Senatu, tj, direktno utjecati na buduća senatska glasanja o temama kakva je na primjer politika administracije predsjednika Busha prema Iraku, pobačaj, kontrola oružja i penziono osiguranje. Gospodin Torricelli se u prvim predizbornim analizama pokazao priličnim favoritom. Medjutim, neka pitanja moralne prirode su zasjenila njegovu kampanju. U julu je odbor američkog Senata za etiku, ukorio Roberta Torricellija zato što je primao poklone od jednog političkog donatora koji je u zatvoru.; Gospodin Torricelli se nakon toga izvinio glasačima u televizijskoj poruci. Medjutim, očigledno je da glasači nisu bili zadovoljni, i njegov republikanski rival, inače ne mnogo poznato ime, Douglass Forrester, trenutno ima više od deset poena više u popularnosti. Politički analitičari kažu da su navjerovatnije sudski dokumenti koji su otvoreni prošle nedjelje , a u kojima se vide optužbe protiv Senatora, faktički natjerali gospodina Torricellija da odustane od utrke za kandidata države New Jersey za Senat. Robert Torricelli je , medjutim, negirao da se ponašao nezakonito, ili da je prekršio senatska pravila. Na novinskoj konferenciji, objavljujući odluku, gospodin Torricelli je priznao da se njegovom odlukom o povlačenju iz utrke, demokratska većina u Senatu dovodi u pitanje:

Torricelli :Čudnom ironijom, sada je u pitanje došla demokratska većina u Senatu Sjedinjenih država, i ja sam dio tog trenutka. Istina, neće sam rezultat utrke iz New Jerseya odlučiti o tome, ali će itekako utjecati. Ja, medjutim, ne bih mogao podnijeti da bilo kakva moja greška , načini štetu ljudima i svemu onome za šta se borim svoj cijeli život.

Demokrati drže većinu u Senatu od 1972. Dva bivša senatora, jedan od njih i čovjek koojeg je zamijenio Robert Torricelli, Bill Bradley, opet se spominju kao moguća zamjena. Gospodin Bradley, nekoć poznati sportista, povukao se iz Senata dvije hiljade druge, kako bi vodio, na kraju neuspješnu, kandidaturu za predsjendika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG