Linkovi

Usvojena kompromisna rezolucija , ali bez Sjedinejnih Država, 24/9/02. - 2002-09-24


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se Izrael poziva da ukine blokadu oko sjedišta palestinskog lidera Yassera Arafata u Ramalli na Zapadnoj obali. U rezoluciji , inače kompromisno usvojenoj rano jutros po istočno-američkom vremenu, takodjer se pozivaju palestinske vlasti da privedu pravdi osobe odgovorne za terorističke akte. O rezoluciji se izjasnilo 14 od ukupno 15 članova Vijeća sigurnosti. Predstavnik Sjedinjenih država se suzdržao od izjašnjavanja uz obrazloženje da se rezolucijom propuštaju eksplicitno i poimenično osuditi terorističke grupe. Američki zvaničnik u UN- John Cunnigham.

Hvala ,gospodine predsjedniče. Rezolucija koju smo usvojili je nedostatna u tome što nije uspjela eksplicitno osuditi terorističke grupe i one koje im pružaju političko pokriće, koji ih podržavaju i pružaju sigurno utošište u neprekidnom sukobu na Srednjem istoku.

Sjedinejen Države su se uzdržale od glasanja, ali nisu ni iskoristile pravo ulaganja veta. Američki predstavnik James Cunnigham je kazao da je američka odluka da se uzdrži od glasanja zasnovana na vjerovanju da UN mora prvo osuditi palestinske militantne grupe Hamas, Islamski Jihad i brigadu mučenika AL Aqsa zbog izvođenja napada na Izrael. Glasnogovornik izraelske vlade Dore Gold nije reagirao na usvajanje ove rezolucije, samo je ponovio zahtijev upućen palestinskim vlastima da zauzdaju militante.

Na nesreću, Vijeće sigurnosti UN-a je propustilo da jasno stane protiv terorizma na način na koji je takav stav izrazilo, medjutim, prije godinu dana nakon terorističkih napada 11. septembra na Sjedinejne Države.

Šef palestinskog pregovaračkog tima Nabil Shaath je pozdravio usvajanje rezolucije, te je kazao da bi želio da se ona primjeni što je prije moguće, te da Izrael treba prestati biti prijetnja palestinskom lideru.

Danas imamo rezoluciju UN-a koja se pridružuije palestinskom narodu u osudi ove akcije vrijedne prezira, ove groteskne akcije. Imamo prijedlog Vijeća sigurnosti u kojem se zahtijeva brzo okončanje opsade predsjdenika Arafata.

Izraelski zvaničnik je kazao da će se Izrael udovoljiti rezoluciji UN-a samo u slučaju da Palestinci ispune svoje obaveze , odnosno da na osnovu rezolucije militante što hitnije izvedu pred lice pravde. On je kazao da je malo vjerovatno da će palestinske vlasti to i uraditi , te da je stoga malo vjerovatno da će i Izrael , sa svoje strane,udovoljiti ovoj rezoluciji.

XS
SM
MD
LG