Linkovi

Trovanje odnosa SAD i Nejmačke. 23/9/02 - 2002-09-23


Irak i globalni rat protiv terorizma tema su razgovora i u Waršavi izmedju ministra odbrane Donalda Rumsfeld i zvaničnika NATO saveza, uoči neformalnog sastanka predstavnika zemalja članica NATO-a. Mi smo svakako razgovarali o Iraku i problemu kojeg on predstavlja za Ujedinjene narode i napore koje Sjedinjene Države i druge prijateljske zemlje čine u Ujedinjenim narodima da nadju odgovarajući put za sprovodjenje rezolucije UN-a u vezi sa uklanjanjem Iračkog oružja za masovna uništavanja, rekao je Donald Rumsfeld novinarima nakon neformalnog susreta s ministrima odbrane zemalja članica NATO-a. On je rekao da je o američkim nastojanjima da prisili Irak da odustane od svog oružja za masovna uništavanja razgovarao sa poljskim predsjednikom Aleksanderom Kwasniewskim i drugim poljskim zvaničnicima. On je oštro porekao sugestije da je predsjednik Bush odlučan da napadne Irak, čak i bez podrške nove rezolucije UN-a koja pooštrava režim inspekcije oružja kojeg Washington sada zahtijeva. Ministar Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države imaju pristalica u svojoj kampanji vršenja pritiska na iračkog predsjednika Saddama Huseina uprkos javnim sumnjama od strane evropskih i srednje-istočnih država. Jedino Britanija, od ključnih saveznika, javno dijeli stajalište Washingtona. Trebam naglasiti da postoji veliki broj zemalja koje u najvećem dijelu podržavaju govor predsjednika Busha u UN-u, rekao je gospodin Rumsfeld.

Poljska je voljna da se svrsta uz Britaniju, kao jedan od najlojalnijih američkih saveznika u Evropi. U očitom prekoru Berlinu ministar Rumsfeld je rekao da nije imao planova za susret sa ministrom odbrane Njemačke Peterom Struckom, koji je izrazio želju za takvim susretom. Gospodin Rumsfeld je govorio prije ostavke Njemačke ministrice pravosudja Herte Daeubler-Gmelin, koja je razbjesnila Washington, navodnim, poredjenjem predsjednika Busha sa Hitlerom. Izvješteno je da je ministrica Daeubler-Gmelin, koja te navode negira, rekla da je zveckanje oružjem predsjendika Busha obmana koju je Hitler koristio kako bi odvratio pažnju od domaćih teškoća. Taj je komentar pogoršao već zategnute odnose sa Njemačkom zbog javnog protivljenja njemačkog kancelara Gerharda Schroedera ratu sa Irakom. U medjuvremenu je gospodin Schroeder ponovo zadobio povjerenje birača.

Nemam komentar o rezultatima izbora u Njemačkoj, ali bih želio da kažem da način na koji su provedeni očito nije od pomoći i kao što je Bijela kuća naznačila imali su efekat trovanja medjusobnih odnosa, rekao je ministar Rumsfeld.

Analitičari kažu da se pred kancelarom Schroederom nalazi težak zadatak popravljanja odnosa sa Washingtonom, koji je bio temelj sigurnosti Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Gospodin Schroeder je danas odlučno odbacio bilo kakvu sugestiju da bi mogao promjeniti svoje stajalište u vezi sa Irakom, nakon što je osvojio izbore. Inače, na dvodnevnom neformalnom susretu predstavnici zemalja članica NATO-a, čuće od strane Sjedinjenih Država povjerljiv brifing o opasnosti koju predstavlja Irak, te poziv Washingtona da svoje vojne potencijale bolje pripreme zbog rizika po sigurnost kojeg predstavlja terorizam u svijetu nakon terorističkih napada 11 septembra 2001.

XS
SM
MD
LG