Linkovi

Friends i West Wing osvojili nagradu Emmy.  23/9/02 - 2002-09-23


Komedija NBC mreže Friends je proglašena najboljom na 54 dodjeli nagrada Emmy, koja je sinoć održana u Los Angelesu. To je prvi put da je ta popularna serija osvojila nagradu Emmy, kao najbolja komedija i to se desilo upravo kada je i jedna od šest zvijezda iz serije - Jennifer Aniston imanovana najboljom glumicom u kategoriji komedija. Jennifer Anston, kojoj je prvi čestitao njen muž, glumac Brad Pitt, je to, takodjer, prvi Emmy. Ona je prije toga bila dva puta nominirana za najbolju sporednu ulogu, ali nije pobjedila.

West Wing, drama tv mreže NBC, koja opisuje život u Bijeloj kući, osvojila je Emmy treću godinu zaredom. Mi smo jednako iznenadjeni kao i vi, rekao je kreator tog show programa Aarom Sorkin. Serija je donijela Emmy nagrade i za aktere drame Allison Janney, je proglašena najboljom glumicom za ulogu sekretara za medije Bijele kuće. To je njena treća pobjeda za redom i to u godini u kojoj se suočila sa oštrom konkurencijom glumica iz serije Six Feet Under - kablovske tve mreže HBO.

Ova godina je donijela dosta Emmy-a visoko rangiranoj seriji tv mreže CBS - Everybody Loves Raymond. Zvijezda te komedije Ray Romano je proglašen najboljim glumcem i to je njegova prva pobjeda, nakon predhodne dvije nominacije. Brad Garrett i Doris Roberts su osvojili Emmy-a za najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

The Late Show With David Letterman je petu godinu zaredom dobio nagradu za istaknute različite muzičke ili komedijske serije.

The Gathering Storm je imenovan najboljim televizijskim filmom i Albert Finney kao najbolji glumac za njegovu ulogu legendarnog britanskog premijera Winstona Churchila.

Laura Linney je imenovana najboljom glumicom za ulogu u mini seriji Wild Iris, dok je kao najbolja mini serija proglašena epska priča iz Drugog Svijetskog rata Band of Brothers.

XS
SM
MD
LG