Linkovi

Nastavljaju se osude rušenja džamije.  20/9/02 - 2002-09-20


Ambasadori upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira danas su kategorično osudili štetu koja je nanesena džamiji u Ključu. “Pozdravljamo izjave koje su dali predsjednik Vlade RS, načelnik opštine Gacko i ostali odgovorni organi vlasti u RS, kao i njihovu odlučnost da počinioce ovog vandalskog čina izvedu pred lice pravde”, kaže se u izjavi za javnost ambasadora Upravog odbora Vijeća za implementaciju mira. Abasadori upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira naglašavaju da incident u selu Ključ predstavlja “očajničko djelo ljudi koji BiH žele vratiti natrag u prošlost"” ”BiH se neće vratiti u prošlost. Ali jedini način da se krene naprijed jeste da se na izborima glasa za budućnost i reforme”, kaže se na kraju izjave ambasadora upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Kako nam je iz Banjaluke javio Dragan Stegić, Ministarstvo vjera RS osuđuje nasilnički akt rušenja džamije u Ključu kod Gacka koji se desio u noći između srijede i četvrtka, i izražava nadu da će nadležni organi otkriti počinioce ovog nedjela kako bi bili primjereno kažnjeni. ”Uvjereni smo da ovaj incident neće poremetiti proces obnove vjerskih objekata svih verskih zajednica koji se, zahvaljujući naporima nadležnih organa, odvija na zadovoljavajući način i da se ovakvi akti nasilja ubuduće neće dešavati", ističe se u današnjem saopštenju Ministarstva vjera Republike Srpske. I episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je osudio rušenje minareta i zida džamije u selu Ključ te posebno naglasio da to "nije učinio niko ko Srbima želi dobro". "Pozivamo sve ljude dobre volje da osude vandalski čin koji se dogodio u selu Ključ kod Gacka i koji nikome ne služi na čast niti donosi dobra, a to nije mogao učiniti vjernik, pogotovo pravoslavni", kaže se u saopštenju vladike Grigorija. On je,ujedno, pozvao muftiju mostarskog, efendiju Smajkića da zajedno zamole političare da se manu džamija i crkava i da rade ono što im je dužnost, a da džamije i crkve ostave vjernicima.

"Svjedoci smo u vrijeme tekuće predizborne kampanje toliko nesuvislih i neodmjerenih izjava pojedinih političara, koji koriste govornice da bi promovisali isključivo sebe, ne znajući da njihove riječi mogu da se pretvore u djela, odnosno nedjela", ističe se u saopštenju,episkopa zahimsko-hercegovačkog, Grigorija.

Za Glas Amerike iz Banjaluke,Dragan Stegić

XS
SM
MD
LG