Linkovi

Izložba fotografija Rolling Stonsa. 20/9/02 - 2002-09-20


Rolling Stonesi nikada nisu, kako se čini, bili daleko od očiju javnosti. Njihov nezvanični fotograf Gered Mankowitz je nedavno u Londonu otvorio izložbu fotografija Rolling Stones-a. Svojevremeno smatran dijelom obitelji Rolling Stonesa, Mankowitz je pratio grupu u periodu od tri godine krajem šezdesetih i stvorio prve fotografije jedne od najvećih grupa svih vremena. Izložba sadrži više od 80 fotografija koje je uslikao Gered Mankowitz u periodu između 1965 do 1967 godine. Prvobitno smatran članom obitelji, Mankowitz je fotografirao članove grupe na bini, iza bine i kod kuće, dokumentirajući njihov najvažniji muzički period. Mankowitzu je bilo samo 18 godina kada je počeo fotografirati Marianne Faithfull. Te su fotografije bile toliko uspješne da je njen menadžer zatražio od Gereda da preuzme još jedan zadatak i fotografira mladu grupu koja teži ka uspjehu. Ime grupe: Rolling Stones.

Izgledalo je kao da jedva čekaju da krenemo s tim. Atmosfera je bila prijateljska, laka, nimalo neugodna. Osjećao sam se strašno samouvjeren i na njih sam gledao kao na bilo koga drugog sličnih godina starosti, kaže Gered Mankowitz.

U naredne tri godine, njegove fotografije su bilježile rastuću slavu, te uspone i padove života na cesti. On je bilježio fenomenalnu energiju Micka Jaggera na sceni i histeriju njihovih obožavatelja. Aspekti koji se tiču seksa i droga nisu bili prevladavajući. Mislim, nije bilo previše droge. Bilo je nešto alkohola, i opijuma, ali ničega previše, čak i ako ga je bilo, to se držalo u pozadini i ja ga nisam bio svjestan, kaže gospodin Mankowitz. S obzirom da je Gered Mankowitz smatran članom obitelji, bilo mu je dozvoljeno da ih fotografira u svim situacijama i uvjetima--razmažena i mrzovoljna skupina stonesa, zamotana u kapute, u zoru nakon cjelonoćnog rada... Njegova najvažnija fotografija je, kaže, ona koju je uslikao za album Between the buttons--veoma mlad Mick Jagger u sredini, na kojoj se gotovo pretaču u maglovitu, srednjevjekovnu pozadinu. On kaže da je fotografija, jedna od njegovih najtežih, uslikana u jedno veoma hladno jutro, u pola sedam, na Primrose hill-u u sjevernom Londonu, nakon čitave noći rada. 1967, Stonesi, koji su željeli veću kontrolu nad svojom karijerom, su otpustili svog menadžera, s kojim je otišao i Gered Mankowitz. Svatko je otišao svojim putem--Mankowitz je nastavio fotografirati velike zvijezde, kao što su Jimi Hendrix i Elton Jhn. Što se tiče Rolling Stonesa, oni se trenutno nalaze na svojoj turneji po Sjedinjenim dražvama. Izložba njihovih fotografija se nastavlja do sredine novembra.

XS
SM
MD
LG