Linkovi

George W. Bush i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov u Bijeloj kući. 20/9/02 - 2002-09-20


Danas su se u Washingtonu u Bijeloj kući sastali američki predsjendik George W. Bush i ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivan. Nakon susreta sa američkim predsjednikom u Ovalnom uredu , ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je kazao da su se Sjedinjene Države i Rusija suglasile da Irak treba u potpunosti ispoštovati sve rezolucije UN-a.

Rusija i Sjedinjene Države čvrsto vjeruju da se međunarodni inspektori moraju vratiti u Irak- saopćio je on reporterima ispred Bijele kuće.

U isto vrijeme, kazali su oni, Rusija i Sjedinjene Države su se složile da nastave sa razmjenom stavova o tome na koji način učiniti inspektore djelotvornijim tako da oni daju jasan odgovor na pitanje da li Irak posjeduje oružje za masovno ubijanje.

Rusija i Sjedinjene Države su jako zainteresirane da rad inspektora za naoružanje u Iraku bude djelotvoran, te da će njihov rad dati jasan odgovor da li oni zaista posjeduju oružje za masovno uništavanje ili ne.

Premda se dvije zemlje u potpunosti ne slažu po pitanju Iraka, glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je kazao da je predsjednk bio ohrabren ovim susretom. Glasnogovornik je kazao da je gospodin Bush htio biti siguran da će dvije zemlje surađivati kako bi se izbjegle greške iz prošlosti unutar UN-a. Inače, ranije u toku dana predsjednik Bush je telefonom razgovarao sa ruskim predsjendikom Putinom. Kako prenosi ruska agencija Interfax, dva predsjendika su se složila da zajedno rade po pitanju Iraka i putem UN-a i bilateralno. Ranije u toku dana su se ruski zvaničnici sreli sa američkim državnim sekretarom Colinom Powellom. Ruski ministar odbrane se u četvrtak u Pentagonu sastao sa američkim ministrom odbrane Donaldom Rumsfeldom.

XS
SM
MD
LG