Linkovi

Novcem od ilegalne prodaje nafte , hrane i lijekova, podiže džamije sebi u čast, 19/9/02 - 2002-09-19


U Washingtonu je jučer nevladina organizacija Koalicija za međunarodnu pravdu izdala izvještaj pod imenom : Izvori prihoda za Sadama i sinove: Podaci o finansijskom podupiranju režima u Bagdadu. Izvještaj razotkriva fascinantnu zamršenost široke mreže Sadama Huseina koje se tiče krijumčarenja nafte van dozvoljenog i legalnog programa UN-a nafta za hranu. Autor izvještaja, Susan Blaustain kaže da se prikupljanjem niza podataka nastojale prikazati finasnijske transakcije kojima se strahovito narušavaju postulati međunarodnog humanitarnog prava,što posredno potom utječe direktno na patnje iračkog naroda.Ovaj tek izdati izvještaj gospođa Blaustain uspoređuje sa nedavno izdatim izvještajem ove grupe u kojoj se povlače paralele između Sadama Huseina i Slobodana Miloševića.

Blaustain: Svi znamo u šta Saddam Hussein koristi nelegalne pare, iako nismo znali na koji način dolazi do tih prihoda - on kupuje zaštitu sebi, i svojim obavještajnim i vojnim snagama; on nastavlja stvarati svoj Gulag, isplaćuje obitelji palestinskih bombaša - samoubica, izgradjuje džamije nenormalne veličine, u slavu velikoga Saddama, ne u slavu Boga. Pored toga, kao što su mnogi izbjegli Iračani obavijestili brojne instance, kupuje materijal s kojim je mogućno nastaviti izgradnju oružja za masovno uništenje.Ovo su izuzetno opasni načini korištenja novca od programa Nafta za Hranu, koji je inače imao namjeru pomoći civilnom stanoviništvu u svemu onome čemu nisu imali pristupa zbog sankcija.

VOA: Na pitanje o rutama ilegalnih isporuka iačke nafte , gospodja Blaustain kaže:

Blaustain: UN je ovlastio samo dvije luke preko kojih se može trgovati naftom i UN i nadgleda te dvije luke.Čak i u njima, nakon što inspketori pregledaju teret, nafta se dodaje i potom se njome trrguje po volji. Medjutim, osim u ove dvije luke , nema kontrole nad daljnom trgovinom nafte. Tako su Saddam Hussein , njegovi sinovi i njegovi pobornici u mogućnosti da naftu krijumčare u Tursku - dizel se prvo kaminonima prebacuje u sjevereni Irak od čega korisit imaju i irački Kurdi koji su izgradili svoju mini demokraciju upravo parama od krimjumčarenja ovom naftom , ali je toprekinuto od strane iračkog režima prije 6 mjeseci . Zatim, Jordan je dobio neku vrstu nezvaničnog medjunarodnog odobrenja u odnosu na sankcije jer je Jordan već godinama u potpunosti zavisan od iračke nafte.Vijeće sigurnosti odoborava Jordanu da trguje sa Irakom, što je i dalje praktički nelegalna trgovina, jer jer se ne obavlja putem dvije ovlaštene luke. Sirija i Irak su otvorile svoje naftovode. Odnosi između Damaska i Bagdada su bili poprilično hladni duže vrijeme, ali su se dobrano popravili, i ove se godine očekuje da Sirija bude najveći snadbjevač čvrstom valutom Sadamovog ličnog bogatstva van UN-ovog programa. Putem sirijskog naftovoda i Liban je postao jedan od igrača, a nafta se krijumčari čak i u Iran, što je irački tradicionalni neprijatelj, putem brodica sa naftom koji pristaju na iranske obale. Međunarodnim brodovima , naime, nije dozvoljne pristup u iranske teritorijalne vode, tako da multinacionalne snage, većinom Američka mornarica , kojima je zadatak takvo što spriječavati, ne mogu učiniti ništa jer nemaju dozvoljen pristup iranskim obalama. Ovi brodovi prepuni nafte obično onda idu za Ujedinjene Arapske Emirate i dalje.

MB; Gospođa Blaustain kaže da određene zemlje imaju svoje vlastite razloge iz kojih odbijaju da slome aktivnosti Sadama Huseina kada su u pitanju nelegalne finasnijske transakcije :

Blaustain: Stalne članice Vijeća sigurnsoti UN-a imaju različite razloge da na ovo gledaju drugačije, kao da se to ne dešava, kao da se nafta ne krijumčari. Saddam Hussein je od samog početka programa Nafta za hranu kazao da preferira legalno trgovati s onim zemljama koje ne zagovaraju sankcije i koje se zalažu za njihovo ukidanje, a ne s onim zemljama koje su nametnule sankcije i podržavaju njihovu primjenu ,kao što su Sjedineje Države. Medjutim, Saddam naravno ne može kontrolirati gdje prodata nafta ode, jer se ona preprodaje, tako da su u stvari Sjedinjene Države najveći korisnik iračke nafte. S druge strane, Rusija, Francuska i Kina su ovim donekle ušutkane. Rusije ima značajan broj ugovora i prava na buduća bušenja u Iraku na veoma bogatim naftnim poljima na kojima tek treba da počnu radovi. Francuska isto tako - na primjer, jedna francuska naftna kompanija ima veliki interes i ne želi da izgubi svoje opcije u tomj trgovini .Što se tiče Sjedinjenih Država i Britanije - izgleda da je njihov interes više u zaštiti saveznika, kao na primjer što je Turska, koja se nalazi u teškoj ekonomskoj sitaciji, potom Jordan koji treba iračku naftu kako bi preživio: Sirija , na koju Sjedinejne Države računaju kao na važnog saveznika u borbi protiv terorizma, tako da administracija predsjendika Busha jednostavno nije sklona slomiti nelegalnu trgovinu s takvim zemljama.

Autorica izvještaja, Susan Blaustain takodjer ističe da irački režim ne trguje samo naftom ilegalno, nego da Sadam Husein mlijeko, brašno i prehrambrene proizvode koje dobija kroz program Nafta za hranu, preprodaje kako bi i kupovao razne luksuzne proizvode za sebe i svoju svitu , te nabavio potrebni materijal za oružja za masovno uništenje. Gospodja Blaustain iz Koalicije za medjunarodnu pravdu, medjutim, naglašuje da se u svom izvještaju nije bavila pitanjem treba li Irak napasti na Irak ili ne, već da je samo prezentirala činjenice.

XS
SM
MD
LG