Linkovi

Srušena džamija u selu Ključ, kod Gacka. 19/9/02 - 2002-09-19


U naselju Ključ kod Gacka minirana je džamija koju su tokom ljeta vlastitim sredstvima obnovili malobrojni povratnici u tom dijelu RS. Muftija mostarski, hadži Seid ef. Smajkić kaže da je ovo još jedan u nizu napada na povratnike u jugoistočnoj RS, te da vlasti tog entiteta ne mogu ili neće da zaštite povratnike. Muftija Smajkić miniranje džamije u Ključu dovodi u vezu sa djelovanjem terorističke organizacije «Gavrilo Princip» koja je, kako se izvještava, najavila niz terorističkih aktivnosti protiv povratnika u RS.

”Ne možemo se pomiriti sa tim što se to dešavalo u ratu. Medjutim, ono što se sada dešava - da se sedam godina poslije rata dešava takav jedan čin, to je nešto što zbilja upozorava na opasnost odredjenih neprijateljskih elemenata, koji postoje na sceni, koji se sa fašističkim simbolima šepure i prave manifestacije po državi BiH i da medjunarodna zajednica, koja je stvarni faktor koji može da utiče, posmatra to mirno

Muftija Smajkić kaže da i danas u Trebinju počinje suđenje osobama koje se smatraju odgovornim za nerede u tom gradu od maja prošle godine, kada je nasilno spriječeno postavljanje temeljca za obnovu jedne od porušenih trebinjskih džamija. Istovremeno, danas, 19. septembra je dan kada su 1991. godine rezervisti Užičkog i Valjevskog korpusa bivše JNA zaposjeli Mostar i cijelu dolinu Neretve.

U povodu ovog slučaja glasnogvornica Misije UN-a u BiH, Kirsten Haupt je za Glas Amerike rekla:

«Novoobnovljenu džamija u Ključu uništila je eksplozija. Preciznije, minaret džamije je totalno uništen eksplozijom, koja se dogodila sinoć u 9 sati. Izvještaj je došao do policije jutros oko 8 sati i 20 minuta. Tada se saznalo o toj eksploziji. Za sada, nema više raspoloživih informacija. Medjutim, ono što Vam mogu reći je da je policija trebinjskog područja odmah rasporedjena na mjesto događaja, naravno najprije policija iz Policijske staice Gacko, koja je odgovorna za selo Ključ. Kasnije jutros, jedan tim kriminalističke istrage iz Trebinja raspoređen je tamo, zajedno sa šefom Odjeljenja za kriminalističku istragu i šefom uniformisane policije. Istražni sudija, kao i javni tužilac su takodjer otišli na mjesto događaja. Predstavnici Misije UN-a i IPTF-a su također stigli da dobiju prve informacije. Ovo je bila prva obnovljena i otvorena džamija u području Trebinja. Tužno je i žalosno što je uništen minaret te džamije. U ovom trenutku nemamo informacija o počiniocima ili motivima ovog incidenta. Mi ćemo naravno blisko pratiti aktivnosti policije. Prilično smo zadovoljni veoma brzom reakcijom policije i brzim rasporedjivanjem na mjestu događaja i početkom istrage, ali naravno moraćemo sačekati ishod istrage kako bismo o svemu ovome mogli reći nešto više.»

Rušenje dijela džamije u selu Ključ, koja je obnovljena 8.juna ove godine, danas je osudio načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, naglasivši da je ova eksplozija izazvana s ciljem da poremeti stabilnu političko-bezbjednosnu atmosferu u ovoj opštini. Slično je reagovao i premijer Republike Srpske Mladen Ivanić. »Mislim da je to bilo tipično pitanje zloupotrebe ovog perioda kampanje i podizanje tenzija i naravno,da Vlada osuđuje takve poteze i pozdravlja odluku opštine da pomogne saniranje štete jer će to pština uraditi već, praktično, ovih dana.« Dodajmo da se u selo Ključ kod Gacka do sada vratilo nekoliko starijih bošnjačkih porodica koje do sada, prema njihovim iskazima, nisu imale problema sa komšijma srpske nacionalnosti. Uz osude rušenja džamije u ovom selu predstavnici Centra javne bezbjednosti Trebinje danas su posredstvom ovdašnjih medija pozvale sva lica koja posjeduju bilo kakve podatke u vezi sa ovim slučajem da odmah obavijeste lokalnu policiju radi što brže i efikasnije istrage.

XS
SM
MD
LG