Linkovi

Čeka se zeleno svijetlo Vijeća sigurnosti UN-a. 18/9/02 - 2002-09-18


Inspektori UN-a za naoružanje i najviši irački stručnjaci za oružje složili su se jučer da se u naredne dvije sedmice sastanu u Beču i dogovore konkretne pojedinosti vraćanja inspektora nakon njihovog gotovo četverogodišnjeg odsustva. Dvije su se strane na kratko susrele u sjedištu UN-a u New Yorku, u, kako su to zvaničnici Iraka nazvali, preliminarnim razgovorima oko logističkih pitanja, ureda, letova, pratnje i drugih detalja.

Mi smo spremni da razgovaramo o ovom sporazumu i mi smo spremni za brzo ponovno započinjanje inspektorskog procesa. Ovaj je sastanak preliminarni, da se dogovore činjenice i razgovara o ovom pitanju tako da možemo odmah krenuti u trenutnu primjenu naše odluke i trenutnu obnovu procesa, rekao je irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri.

Šef inspektorskog tima UN-a Hans Blix je rekao da će se dvije strane susresti u Beču u sedmici koja počinje 30-tog septembra, ali da tačan datum nije dogovoren. Iračani su se takodjer složili da razmotre donošenje državnog zakona kojim bi se zabranile aktivnosti u vezi oružja za masovna razaranja, kako to zahtijeva rezolucija UN-a i da ostvare promjene na bivšim postrojenjima za proizvodnju oružja, koja su bila pod istragom inspektora UN-a, kaže se u izjavi.

Inače je jučer vraćanje inspektora UN-a u Irak dominiralo razgovorima u sjedištu UN-a. Španski ministar vanjskih poslova Ana Palacio je rekla da je to prvi korak na putu ukidanja sankcija Iraku. Irački režim koji jasno krši rezoluciju UN-a mora uništiti svoja oružja pod nadzorom medjunarodne zajednice. To je jedini mogući put koji vodi ka ukidanju sankcija i normalizaciji Iračkih odnosa sa ostatkom svijeta, rekla je Ana Palacio.

Kanadski ministar vanjskih poslova William Graham, upitan da li njegova zemlja želi da Vijeće sigurnosti UN-a donese novu rezoluciju o Iraku, kaže: Pozicija Kanade je jasna. Mi podržavamo novu rezoluciju, koja će učiniti jasnim neophodnost bezuvjetnog i bez ikakvih ograničenja pristupa inspektora na način na koji će nas zadovoljiti i mislim da je to ono što ćemo mi raditi u UN-u, rekao je gospodin Graham.

Još nije rečeno kada bi se inspektori mogli vratiti. Hans Blix je kao šef inspektroskog tima UN-a razgovarao sa šefom Iračkog nacionalnog promatračkog direktorija, ureda koji je služio kao veza sa inspektorima UN-a i Saeedom Hasanom, zvaničnikom ministarstva vanjskih poslova Iraka, koji je bio bivši Irački ambasador u UN-u. Gospodin Hasan je rekao da su se složili oko susreta u Beču za deset dana i da je sa Iračke strane ponovo naznačena spremnost za ubrzan proces povratka inspektora. U medjuvremenu je Vijeće sigurnosti tražilo od trenutnog predsjedavajućeg bugarskog ambasadora Stefana Tafrova da sazove sastank Vijeća sa Hansom Blixom što je prije moguće. Sjedinjene Države, Britanija i Kolumbija su rekli da takav sastanak može čekati, ali su preglasani.

Hans Blix ima tim od 63 inspektora u New Yorku i neki od njih mogu brzo otići u Bagdad kako bi analizirali Iračke kemijske, biloške i raketne programe. 200 treniranih stručnjaka iz 44 zemlje čeka na poziv i mogu početi rad u roku od nekoliko sedmica.

Inspektori za nukelarnu tehnologiju su iz Medjunarodne komisije za atomsku energiju sa sjedištem u Beču i rade u tandemu sa Blixovom promatračkom komisijom za inspekciju i verifikaciju - UNMOVIC. Prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a iz decembra 1999, inspektori imaju 60 dana, od početka rada da iznesu ključna pitanja razoružanja i zatraže odobrenje od Vijeća sigurnosti. Kada je tim u potpunosti operativan on ima 120 dana da izvjesti da li Irak suradjuje.

Mnogi od inspektora već su izjavili da su spremni za povratak u Irak i da čekaju zeleno svjetlo Vijeća sigurnosti UN-a. Mark Gwozdechy, glasnogovornik Medjunarodne komisije za atomsku energiju: Prije svega mi pozdravljamo iskazanu spremnost Iračke vlada da prihvati inspektore bez uvjeta i naš tim je spreman da počne, nakon što dobijemo zeleno svjetlo od Vijeća sigurnosti i to je u ovom trenutku preostalo pitanje.

Od onog trena kada dobijemo odobrenje Vijeća sigurnosti, mi ćemo prve ljude imati na terenu za sedmicu ili deset dana, ali će oni biti fokusirani na pripremu naših ureda, uspostavu logistike koja nam je potrebna za podršku našim operacijama. Sumnjamo da će prije otprilike mjesec dana ili šest sedmica prvi tehnički tim inspektora moći početi sa radom i to će biti zajednička inspekcija sa UNMOVIK-om, koji kontrolira biološka i kemijska postrojenja.

Alexander Rumyantsev je Ruski ministar za atomsku energiju: Mi smo zadovoljni Iračkom izjavom u vezi pristupa inspektora i uzimajući u obzir tehničke uredjaje, efikasnost rada stručnjaka će biti vrlo velika, kaže gospodin Rumyantsev.

XS
SM
MD
LG