Linkovi

Trgovina ljudima - najmračniji suvremeni fenomen, 18/9/02. - 2002-09-18


Evropska unija je najccessche odredisste seksualne i druge eksploatacije kupljenih i prodanih zzena i djece-ovaj problem postaje to znaccajniji jer se uskoro sprema prossirenje EU novim cclanicama, zemljama iz Istoccne i Centralne Europe, a najvechi broj zzena i djece zzrtava organiziranog kriminala dolazi iz zemalja natalih iz bivsseg Sovjetskog Saveza i iz same Rusije. Sliccna je situacija i s balkanskim zemljama, kroz koje prolaze najznaccajniji kriminalni kanali.

Raccuna se da je u ovom trenutku u trgovini bijelim robljem ukljucceno oko 500 - 700 hiljada zzena i djece. Ova moderna trgovina robljem donosi organiziranom kriminalu milijarde eura nezakonitog i prljavog novca.

Prvi razlog odrzzavanja ove ambiciozne konferencije, koju su organizirali Medjunarodna organizacija za migracije, Europska komisija i Europski parlament, gdje se skup i odrzzava, jest zaustavljanje i eliminiranje ovih kriminalnih lanaca.

Za EU occito je da vrlo visok nivo suradnje moraju razviti i s balkanskim zemljama. Znaccaj suradnje ove regije s EU u pitanju sigurnosti i borbe protiv organiziranog krimanala, ne mozze se podcijeniti - odmah iza ccinjenice da na Balkanu visse nema otvorenih sukoba, stoji zahtjev za maksimalnom suradnjom u borbri protiv organiziranog kriminala. Zato su na konferenciju pozvane delegacije svih zemalja Zapadnog Balkana, i to na minsitarskom nivou.

Organizatori konferencije, Medjunarodna organizacija za migracije, i sami povlacce znaccaj zaustavljanja trgovine ljudima na Baklanu, gdje posebno ukazuju na Bosnu i Hercegovinu- brojke variraju, od zvaniccnih do pretpostavljenih, ali se krechu od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada djevojaka koje su svoj put ka boljem zzivotu zavrssile u nekom od bordela ssirom Bosne i Hercegovine. Konferencija je tek pocela, a tokom tri dana trajanja se occekuje da da neke od odgovora na probleme koji se oznaccavaju kao jedan od najmraccnijih suvremenih fenomena.

XS
SM
MD
LG